Valójában kevesebb az átlagbér, mint a hivatalos adat?

Csalóka az az adat, amely szerint a magyar átlagkereset havi 225 forint, valójában a magyarok kétharmada ennél kevesebbet keres – derül ki a fizetesek.hu internetes site számításaiból.

pénz0

A Workania állásportál weboldalának munkatársai összehasonlították a keresetek számtani átlagát a medián átlaggal, amiből az derül ki, hogy az emberek nagy többségének keresete messze van az átlagtól. A medián átlag azt mutatja, hogy mekkora az az érték, amelynél az emberek egyik fele többet, a másik fele kevesebbet keres. A legtöbb munkavállaló reálisan közel 18 százalékkal keres kevesebbet, mint az országos átlagfizetés. Óriási a különbség ugyanis az átlag és a középérték között.

A medián matematikai középérték, amely az átlagértéknél jobban, reálisabban és pontosabban jellemzi a fizetésbeli eloszlásokat. Míg ugyanis az átlagfizetések nagyságát néhány magasabb fizetés erősen megemelheti, a medián a valós középértéket mutatja: ennél az értéknél az emberek fele keres többet, pontosan fele pedig kevesebbet. Ily módon részletesebb képet ad a keresetekről.
Az elmúlt egy évben a Workania állásportál által működtetett Fizetesek.hu felmérésében résztvevők átlagjövedelme bruttó 225 ezer forint volt, míg a fizetések medián értéke bruttó 190 ezer forint, ez 18%-kal kevesebb az átlagnál. Hiába a jóval 200 ezer feletti átlagérték, a legtöbb munkavállaló (a sokaság 35%-a) havi bruttó jövedelme 90 és 130 ezer forint között található, messze az országos átlagtól. Az alkalmazottak 15%-ának havi bére található a 130-170 ezer forintos sávban, és mindössze 10% keres az átlagnak megfelelően 210 ezer és 250 ezer forint közötti összeget  havonta.  A medián alapján a munkavállalók mindössze 5%-a keres bruttó 400 ezer forint havonta.
Ha a medián alapján kapott értékeket nézzük, akkor minden összehasonlításnál legalább 20 százalékkal alacsonyabb értékeket kapunk, mint az átlag számításakor. Nincs ez másként a fizetések régiók szerinti eloszlásánál sem.

Az átlag alapján a budapesti munkavállalók havi bruttó 255 ezer forintot keresnek, a medián szerint havi 220 ezret. A Komárom-Esztergom megye dolgozóinak átlagfizetése 234 ezer forint, míg a középérték 210 ezer forint. A harmadik legmagasabb bérezésre országszerte a Győr-Moson-Sopron megyei alkalmazottak számíthatnak: az átlag szerint 225 ezer forintra adózás előtt, reálisan mégis 200 ezer forint a fizetések középértéke. A legalacsonyabb medián érték Zala, Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg (160 ezer forint), valamint Nógrád és Somogy megyében (150 ezer) jött ki.