Feljelentés a gyömrői szennyvíziszap miatt

Hetek óta érezhető az orrfacsaró bűz Maglódon, Gyömrőn a Liget lakópark környékén, Üllőn és Vecsésen is. A gyömrői szennyvíziszap szagát messzire hordja a szél.

Fotó: Gyömrői Hírhatár

Fotó: Gyömrői Hírhatár

Gyömrőn és a jó néhány szomszédos településen jelentkező bűzre van magyaráza –  írja a Gyömrői Hírhatár. A képen látható területre az utóbbi hetekben kétszer is terítésre került nagy mennyisében szennyvíziszap. A terület belvizes terület. Esőzés és hóolvadás esetés a képen látható földek víz alatt állnak. A terület jelenleg a Rákosmezeje Zrt. tulajdona.
A szennyvíztisztításból visszamaradt iszapot a Kommunál Plusz Kft. szállítja a gyömrő környéki szántóföldekre és ott szétterítik. Tavasszal engedély nélkül terített szennyvíziszapot gyömrői területekre a cég ezért a hatóság bírsággal sújtotta a céget amelyről a Vecsés Hírek is beszámolt. A cég  magánterületekre, engedély nélkül, ellenőrizetlen mennyiségben terített kezeletlen szennyvíziszapot, olyan földekre is melynek tulajdonosai nem járultak hozzá.
Akkor Hauser Antal, a gyömrői önkormányzat kommunikációs referense úgy reagált, hogy sem nekik, sem a résztulajdonukban álló Gyömrő-Maglód-Ecser szennyvízkezelő kft.-nek nincs joga ellenőrizni a Kommunált, másrészt ? emelte ki ? az önkormányzatnak nincs eljárási jogköre. ?Az önkormányzat nem felügyeleti szerv és nem eljáró hatóság? ? mondta, ?nekünk ezzel kapcsolatban nincs semmi tennivalónk?. Szerinte nem felelt meg a valóságnak a civil szervezet állítása miszerint több tonna szennyvíziszap kihelyezése történik illegálisan.

A cég azóta a Növény és Talajvédelmi Hivataltól olyan területre is kért és kapott engedélyt szennyvíziszap terítésére, mely csapadékos időszakban belvíz lepte terület. Ez pedig tilos, mert a szennyeződés bekerülhet a talajvízbe, valamint átfolyás is lehet más földekre.

Fotó: KIGYE

Fotó: KIGYE

Feljelentés környezetkárosítás miatt

Szabó Rebeka gondatlan hulladékelhelyezés és környezetkárosítás gyanújával feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen a Gyömrő külterületén elhelyezett szennyvíziszap miatt ? ezt a független képviselő jelentette be csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Az Együtt-PM politikusa azt mondta, hogy a településen és az azt övező földeken elhelyezett szennyvíziszap miatt állandóan bűz terjeng, ami levegőszennyezésnek minősül. Hangsúlyozta, hogy a szennyvíziszapot – ha nem szennyezett nehézfémekkel – talajjavítási céllal rendszeresen használják a szántóföldeken, a mostani esetben viszont az anyag előkezelése nem volt szakszerű és a szétterítés után azt nem forgatták be a talajba. Hozzátette, úgy tudják, hogy sokszor olyan belvizes területekre is kihelyezték az iszapot, ahol az már károsíthatja a talajvizet. Szabó Rebeka a lehetséges okokat elemezve azt mondta, a kormány több milliárd forintos veszteséget okozott a víziközmű-cégeknek, amivel “arra ösztönzi őket”, hogy költségcsökkentő intézkedéseket hajtsanak végre.

Emiatt viszont előfordulhat, hogy a szennyvíziszapot sokszor nem kezelik elegendő ideig – tette hozzá. Szerinte a Fidesz az ország egész területén leépítette a környezetvédelmi hatóságokat, így azoknak nincs megfelelő kapacitásuk az ellenőrzésekre.