Csúcsot döntött az államadósság

December elejére minden korábbi rekordot megdöntött a központi költségvetés adóssága, az Állami Adósságkezelő Közpot adata szerint elérte a 22 728 milliárd forintot. Január óta 2000 milliárd forinttal nőtt a tartozás.

pénz adósság

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. több hónapi előkészítés után idén novemberben jelent meg újra a nemzetközi tőkepiacokon, új, összesen 2 milliárd dollár értékű kötvényével. A tízéves futamidejű dollárkötvényeket 5,75 százalékos kamattal jegyezték le a befektetők. A novemberi és a februári devizakötvény-kibocsátások kiváltották az IMF-hitelt. A mostani közel 440 milliárd forintnak megfelelő értékű devizakötvény kibocsátásával a jövő év első felére bespájzolt az adósság kezelő, mert az addig esedékes kötvénykifizetéseket ebből tudják majd finanszíozni.

A novemberi kibocsátás jelentős része a Magyar Nemzeti Bank devizatartalékait növelte,  október végén az MNB devizatartalékai 32,7 milliárd euróra rúgtak, november végén már 1,9 milliárd euróval voltak magasabbak, vagyis 34,72 milliárd euró tettek ki ? írja a Napi.hu.

Ennek fényében nem meglepő az ÁKK azon adata, amely szerint a december 6-ával végződő héten minden idők rekordját megdöntötte a költségvetés adóssága: a friss adatok szerint ez 22 728 milliárd forint volt, amely az idénre várható GDP 78 százaléka. Az államadósság ennél magasabb – hisz abba beletartoznak az önkormányzatok adósságai is, melyet teljes egészében átvállalt az állam. Az ÁKK adatai szerint így az év eleje óta 2007,9 milliárd forinttal nőtt az adósságállomány.

Forrás: Napi.hu

Grafika: Napi.hu

A mostani kötvénykibocsátással együtt az ÁKK figyelt arra, hogy az államadósság-pályát legalább is papíron csökkenő pályán tartsa: Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese a Napi Gazdaságnak adott interjúban elmondta, hogy az ÁKK úgy számol, hogy a GDP-arányos államadósság a tavalyi 79,8 százalékos szintnél 0,3?0,4 százalékponttal alacsonyabb legyen az év végén. Ez persze nagyban függ a forint év végi árfolyamától is ? nyilatkozta a lapnak.