December 15-től új a vasúti menetrend

Az új vasúti menetrenddel egyidőben bevezetik a viszonylatszámozást is,  amelyet hamarosan kiterjeszthetnek az összes budapesti elővárosi vonalra is. 

A könnyebb és egyszerűbb tájékozódás érdekében új utastájékoztatási jelzésrendszert vezet be a MÁV-START, hogy ezzel is erősítse a vasút szerepét az elővárosi forgalomban. A vasúttársaság legfeljebb négy karakteres betű- és számsorral jelzi, hogy az adott vonat merre közlekedik és hol áll meg.

A számok útvonalat jelölnek, a betű pedig vonatnemet. Az S30 jelentése például a 30-as vasútvonalon (Budapest-Déli – Székesfehérvár) közlekedő személyvonat (S), a zónázóvonatok ugyanitt a Z30-as megjelölést kapják. Az utasok első ütemben a Déli pályaudvaron és a kapcsolódó elővárosi vonalakon találkozhatnak a viszonylatszámozással, amelyet a vasúttársaság a tapasztalatok értékelése után az összes vonatra kiterjeszthet majd.

Budapesten belül is vonattal: Kelenföldről Kőbánya-Kispestre csak 14 perc alatt

A fővároson belüli tömegközlekedésre és a reptéri eljutásra is megoldást jelent a MÁV-START új viszonylata Székesfehérvár, Érd felső, Kelenföld, Ferencváros és Kőbánya-Kispest között. Az óránként közlekedő vonatok 14 perc alatt teszik meg a Kelenföld és Kőbánya-Kispest szakaszt. A dunántúli régióból így egyetlen átszállással elérhetőek lesznek a kelet-magyarországi nagyvárosok. Az új viszonylaton kizárólag Flirt motorvonatok fognak közlekedni, így korszerű vonatokkal indul a ?budapesti S-Bahn?, amire természetesen a BKK bérletek is érvényesek.

s-bahn

A jövő évtől további FLIRT motorvonatokat állítanak forgalomba az elővárosi vonalakon, A FLIRT fantázianevő (Fast Light Innovative Regional Train) négyrészes motorvonat új dimenziót képvisel az el?városi utasforgalomban, amely kiemelkedő tulajdonságainak, többek között az alacsonypadlós beszállóhelyeknek,a lépcs?mentes utastérnek, és a rendkívüli gyorsulóképességnek köszönhet?. Az utasok kényelmét tovább fokozza a légkondicionáló berendezés, a tágas belső tér, illetve a legkorszerőbb technikának köszönhet? kivételesen kényelmes és csendes utazás. Reméljük a Budapest-.Monor vonalon is egyre több ilyen vonat közlekedik majd a jövőben és nem csak a hétvégén.

A 2013.december 15-től 2014. december 13-ig érvényes menetrendi információk megtalálhatók az ELVIRA internetes menetrendi keresőben és a 200 nagyobb vasútállomás pénztáraiban megvásárolható menetrendkönyvben. Információ kérhető a MÁVDIREKT 06 (40) 49 49 49-es telefonszámán is.