Teljes az önkormányzati adósságátválallás

Több, mint 5,3 milliárd forint adósságot vállal át az állam Vecsés, Gyál, Üllő, Maglód, Gyömrő és Pécel önkormányzatától – jelentette be Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes pénteken Gyálon.

Fotó: facebook

Fotó: pestmegye.hu

A főváros környéki települések “robbanásszerű” népességnövekedésével együtt járó pluszmunkáját is honorálta a kormány, amikor hat Pest megyei település korábbról megmaradt adósságának átvállalásáról is döntött – közölte a közigazgatási és igazságügyi miniszter a térség polgármestereivel folytatott megbeszélés utáni sajtótájékoztatóján.

Vecsés esetében a korábbi adósságrendezéskor fennmaradó 40 százaléknyi összeget, 853 millió forintot vállal át az állam, Pécel 1,9 milliárd, Gyál 1 milliárd 350 millió, Gyömrő 454 millió, Maglód 445 millió, míg Üllő 365 millió forint adósságától szabadul meg.
A térség két kisebb települése közül Ecser adósság hiányában nem szorult rá a konszolidációra, míg Felsőpakony adósságát már korábban átvállalta az állam.

Az önkormányzatok adósságainak február végéig befejeződő rendezése több ütemben történt. 2012 elejétől az állam átvette a megyei önkormányzatoktól a közintézmények működtetését, és átvállalta a megyék közel 200 milliárd forintnyi adósságát. A második körben, szintén 2012-ben, a kormány rendezte a kistelepülések adósságát, országosan 74 milliárd forint értékben.

A harmadik ütemben a nagyobb települések adósságát vállalta át 40-70 százalékban az állam, amelyek így összesen 610 milliárd forintos tartozástól szabadultak meg.

A vecsési önkormányzat adósságállományából ekkor 60%-ot, 1 milliárd 392 ezer forint összegű adósságot és meghatározott járulékai összegét vállaltak át. Ez az összeg úgy tevődött össze, hogy elsőként átvállalták a folyószámla hitelkeretet ami 200 millió forint, majd egy 500 millió forintos fejlesztési hitelből átvállaltak 420 millió forintot, továbbá az első kötvénykibocsátás alkalmából jegyzett 700 milliós svájci frank alapú kötvényből 773 millió forintot vittek el.

A sajtótájékoztatón a Navracsics Tibor kiemelte települések számára jelentős könnyítést jelent a konszolidáció. A felszabaduló forrásokat fejlesztésekre, beruházásokra a szolgáltatások minőségének javítására tervezik fordítani, illetve az uniós forrásból 2014 és 2020 között tervezett uniós beruházások előírt önrészének biztosítására.

Pápai Mihály, Gyál polgármestere a bejelentést követően ismertette, hogy milyen módon keletkezetett a település adósságállománya. Hangsúlyozta, hogy a hitelek nem az üzemeltetést finanszírozták, hanem az új városközponti beruházások, a bölcsőde bővítésének, vagy éppen az általános iskola felújításának önrészét. A konszolidáció révén pedig újabb terveket valósíthatnak meg: az egészségügyi központ teljes körű felújítását, akadálymentesítését. A konszolidációval ugyanis éves szinten 350 millió forinttal csökkentek a kiadások, amit beruházásokra lehet fordítani.

Az érintett hat Pest megyei település adósságkonszolidációja február végéig megtörténik.

 MTI/pestmegye.hu