Átadták az ELMŰ transzformátorállomását Vecsésen

Átadták az ELMŰ Hálózati Kft. legújabb transzformátorállomását Vecsésen, amely egyebek mellett a város és a Liszt Ferenc repülőtér energiaellátását biztosítja.

elmű vecsés

Az M0 körgyűrű miatti ipari fejlesztések, a környező települések lakóinak többlet energiaigényei és a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér biztonságos harmadik betáplálása miatt szükségessé vált egy elosztóhálózati alállomás megépítése.
A közlemény szerint a helyszínkiválasztás szempontjai között szerepelt a meglévő hálózatra csatlakozás költséghatékony megvalósítása és a repülőtér közelsége is. Ezeknek a szempontoknak a figyelembevételével született döntés a Vecsés külterületén elhelyezkedő Széchenyi utcai telek megvásárlásáról.
A mintegy 3 milliárd forintos beruházás első üteme, a transzformátorállomás 16 hónap alatt, 2012 decemberére készült el. A második fázis, a 120 000 voltos csatlakozó kábel kiépítése újabb egy évet vett igénybe.
Az eredeti tervek szerint a csaknem 6 kilométer hosszúságú nyomvonal jelentős része szabad vezetékes hálózat lett volna, és csak az utolsó másfél kilométeren került volna föld alá, kábelbe.
Vecsés önkormányzatának szempontjaira tekintettel végül csak kevesebb mint 2 kilométer lett a szabad vezeték hossza, a vezeték többi része a föld alatt halad .
A beszerzési eljárás magában foglalta a komplett tervezést, az építészetet, a különböző feszültségszintű berendezések szállítását, valamint a teljes szerelési és üzembe helyezési munkákat. Az eljáráson négy cég indult, és az árverseny lefolytatása után a nyertes a legjobb ajánlatot adó OVIT Zrt. – CG Ganz Zrt. konzorcium lett.