Tanyafejlesztési programon nyert Vasad és Sülysáp

A hat alföldi megye és Pest megye déli járásaiban lévő települések indulhattak a tanyafejlesztési program pályázatain 2013-ban, a térségünkben a Vasad és Sülysáp nyert több tízmillió forintot.

tanya_mut

A fejlesztési programot 2011-ben 204 településen indították el, a második évben pedig már 240 településre bővült a lista, 2013-ban pedig 724 település vehetett részt a programban. 2011-ben nemzeti forrásból indított program keretében, az elmúlt év végéig közel 6 milliárd forint pályázati forrást és 1 milliárd forint önerőt fordítottak a települések és a gazdálkodók a tanyasi gazdaságok fejlesztésére -közölte Viski József, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) főosztályvezetője csütörtökön.

A beérkezett, közel ezer pályázat közül 778 felelt meg a szakmai és formai követelményeknek és végül 529 pályázó nyert különböző összegeket. A főosztályvezető kiemelte, hogy a települések és az egyéni tanyagazdálkodók a program keretösszegéből összesen közel 1,5 milliárd forintot a termékeik piacra jutását segítő helyi piacok kialakítására, 534 milliót a tanyákra vezető utak karbantartására, valamint közel 500 millió forintot a tanyák villamosítására fordíthatnak. A tanyák villamosítására kiírt pályázatok elbírálásánál elsősorban szociális szempontokat vettek figyelembe, mert nem kellett önerőt biztosítani – fűzte hozzá. Viski József szólt arról, hogy a kormány döntése értelmében 2020-ig az összes magyarországi tanyát el kell látni árammal.

A nyertesek között több Pest megyei település (Cegléd, Délegyháza, Farmos, Kocsér, Kőröstetétlen, Nagykáta, Nyársapát, Ráckeve, Sülysáp, Tatárszentgyörgy, Újszilvás, Vasad), gazdálkodó és a Gödöllői Szent István Egyetem szerepel, Az egyetem a megyei tanyafelmérések elvégzésére nyert 10 millió forintot.
A települések a tanyai termékek piacra jutásának elősegítésére; villany nélküli tanyák villamosenergia-ellátását biztosító önkormányzati fejlesztésekre; a tanyás térségek külterületi földútjainak karbantartását, rendszeres felújítását biztosító vontatott munkagépek, eszközök beszerzésére; és a tanyagondnoki szolgálatok fejlesztésére pályázhattak

Vasad önkormányzata 24.235.486 forintot nyert a “villany nélküli tanyák villamosenergia-ellátását biztosító önkormányzati fejlesztések” című projekten.
“A tanyai termékek piacra jutásának elősegítése” című pályázaton a Vasadi Portéka Kft. 44.056.642 Ft-ot, Sülysáp önkormányzata 58.696.654 Ft-ot nyert.

A 2013. évi Tanyafejlesztési Program nyerteseinek listája ide kattintva érhető el.

Az országos tanyafejlesztési programokat érintő kutatások kimutatták, hogy a termelők által legfontosabbnak vélt cél a termékeik piacra juttatása volt, ezt követte a földutak karbantartása, a villanyellátás vagy az egészséges ivóvízzel való ellátás.