Kiránduljunk a környéken: A Merzse-mocsár

A Merzse-mocsár Budapest egyik legháborítatlanabb vizes élőhelye, számtalan madárfaj, védett növény és mocsári teknős otthona, amely a Ferihegyi reptér közelében található.

merzse

A Merzse-mocsár a főváros néhány még meglévő vizes élőhelye közül a pesti oldalra egykor jellemző mocsaras területek egyik utolsó megmaradt túlélője, hírmondója. Különös élőhelyi jellegét fokozzák a Ferihegyi repülőtér ?szomszédságából? adódó hatások, a vidék mezőgazdasági használata és a lakóterületek közelsége is. Még ma is igazi különlegessége, ?lélegző felülete? a fővárosnak.

Merzse-mocsár megállóhely táblát egyik tömegközlekedési eszköznél sem fogunk találni, de a rákoskerti vasúti megállótól, jó negyedórás sétával elérhető a 2012 tavaszán telepített, 6 km-nyi tanösvény.

Merzse-mocsár nagyobb térképen való megjelenítése

 

A Merzse körüli tanösvény, az indító táblákkal együtt 21 állomást foglal magába. Az állomások egy-egy ismeretterjesztő táblával segítik a terület és annak élővilágának megismerését, valamint a tájékozódást. Érdekesség, hogy egy állomás jelzi az 1848-49-es szabadságharc helyszínét, ahol egy kopjafát is felavattak.
A mocsár területe folyamatosan zsugorodik. Napjainkra csupán néhány száz négyzetméteres a vízfelület. A terület rehabilitációjának köszönhetően azonban a növény-, illetve állatvilága jelenleg nincs veszélyben.

Pár évtizeddel ezelőtt a Merzse-mocsárban réti csík és lápi póc is megtalálható volt. Kétéltűek számára is kiváló élőhelyet biztosít az övezet. Fellelhetőek pettyes és tarajos gőték, zöld levelibékák, és barna ásóbékák is élvezik a táj vizes és mocsaras bugyrait. Továbbá feltűnhetnek vízisiklók, mocsári teknősök. Szárazabb réteken tekintélyes fürge gyík és zöld gyík állomány él. A tartomány madárállománya is igen nagyméretű. Több pár barna rétihéja is rendszeresen költ a területen. Nádi és vízimadarak úgy, mint a barkós cinke, a nádrigó, vízityúk, bölömbika és megannyi különféle nádiposzáta és réce fajok tekinthetők meg az övezetben. A mezőkön megtalálhatóak más madarak is, mint a gyurgyalag, a sárgarigó, tövisszúró gébics, a kakukk, a búbos banka, egerészölyv, karvaly, fülemüle, kis őrgébicsnek, vörös vércse. Az emlősök osztályából az őz, a róka, a menyét és a borz is állandó lakója ennek az egyedi természetvédelmi területnek.

Sajnos  január második hétvégéjén vandálok jártak a Merzsénél. A turistaútvonal nagyon hasznos a természet értékeinek megismerésében, a táblákon részletesen bemutatja a terület élővilágát. Sajnos most ezt tették tönkre azok akik nem tisztelik mások munkáját. A 2. állomás tábláit verték szét, egy fadarabbal -számolt be a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat a honlapján.

merzse tbla

 

Természetesen van néhány szabály, amit mindig, minden körülmények között be kell tartani, ha meglátogatjuk a természetvédelmi területet. Nagyobb csoportok, illetve éjszakai rendezvények esetén bejelentést kell tenni a Főpolgármesteri Hivatal Környezetvédelmi Ügyosztályán.
Sátrazni, táborozni a területen nem szabad, illetve csak rendkívül indokolt esetben, írásos engedély birtokában. A lovaglás éppúgy engedélyhez kötött, mint a gépkocsival történő behajtás. Az engedély a már említett helyen szerezhető be. Fürdeni, horgászni, halászni azonban semmilyen körülmények között sem megengedett.

Érdemes egy rövid, néhány órás, vagy akár egész napos kirándulást tenni a Merzse-mocsárnál, mert minden évszaknak meg van a maga jellegzetes bája, melyet egy barátságos madárlesről hosszasan szemlélhetünk.