80 éve született a “Kajakkirály”

Hatlaczky Ferenc 1934. január 17-én született Vecsésen, olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnok kajakversenyző, az első magyar, aki egyesben lett világbajnok.
 Fotó: Magyar Olimpiai és Sportmúzeum, Cultiris

Fotó: Magyar Olimpiai és Sportmúzeum, Cultiris

?Barack, a Kajakkirály? 1934. január 17-én született Vecsésen. A Budapesti Építők tizenötszörös magyar bajnok sportolója az ötvenes évek egyik, világszinten legsikeresebb kajakversenyzője volt. Kajak egyesben, 10 ezer méteren nyert Máconban ?54-ben világbajnokságot, Duisburgban ?59-ben Európa-bajnokságot, és az ?56-os melbourne-i olimpián is alig elmaradva a győztestől, ezüstéremmel vonult be a kajaksport történelmébe. K1-ben, vb-ken több alkalommal is felállhatott a dobogó második, harmadik fokára. Sportolói karrierjét az ötvenes évek legvégén fejezte be.

Olyan sportoló volt, akik a tanulásra, önképzésre is jelentős energiákat mozgósított, a Budapesti Műszaki Egyetemen építészmérnökként diplomázott. Források szerint a nívódíjas tervező többek közt a dunavarsányi edzőtábor terveinek elkészítésében is közreműködött, továbbá élvonalbeli kajakosoknak hajókat, lapátokat tervezett.

A nyolcvanas évek elején az akkori gödi termelőszövetkezet ? ahogy akkor mondták, ?TSZ? ? mérnökeként dolgozott. Nyolcvanháromban az FTC leselejtezett hajóinak újra hadrendbe állításával hozta létre a Gödi SE kajak-kenu szakosztályát, amely tavaly volt 30 éves. Az egyesület akkor Gödi MGTSZ SE néven működött, elnöke Gyenes Levente volt, a szakosztály az ő irányítása mellett alakulhatott meg.

A visszaemlékezések szerint ?Barack? mindig elegánsan, öltönyben járt le a Duna-partra, az egyetemre pedig, ha tehette, kajakkal közlekedett?

CULTiRiS_42510_web_ (1)

Hatlaczky Ferenc az 1956. évi Melbourne-ben rendezett nyári olimpián kajak egyes 10 000 méteres versenyszámban ezüstérmes lett.

A magyar kajak-kenu sport első egyéni világbajnoka 1986. szeptember 8-án hunyt el Budapesten. Hatlaczky Ferenc most lenne 80 esztendős.