Ennyibe kerül majd az újabb paksi atomerőmű

Sávos, 4, 4,5 és 4,9 százalék lesz annak a 2025 és 2046 között törlesztendő euróhitelnek a kamata, amit a paksi bővítésre ad Oroszország ? jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a köztévében. A szerződést néhány napon belül alá tudják írni.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tegnap este a Hír TV-ben bejelentette, hogy megszületett Oroszországgal a paksi atomerőmű bővítéséről szóló pénzügyi megállapodás. Közölte: a szerződést néhány napon belül alá tudják írni.

Szerdán az MTV Ma Reggel című műsorában a miniszter elárulta a részleteket is: sávos, 4, 4,5 és 4,9 százalék lesz annak a 2025 és 2046 között törlesztendő euróhitelnek a kamata, amit a paksi bővítésre ad Oroszország. Varga Mihály szerint a feltételek rendkívül kedvezőek az országnak, mert ilyen hosszú futamidejű hitelek a piacon nincsenek és olcsóbb is, mintha Magyarország venné fel.
Tíz évig épül majd a két blokk – beleértve a tervezésre, előkészítésre szánt első öt évet -, egy féléves beüzemelési idő van még 2025-ig és a 21 éves törlesztési idő 2046-ig tart, tehát 36 évre szóló megállapodásról van szó – hangsúlyozta a miniszter. A szerződés előtörlesztésre is lehetőséget ad – tette hozzá Varga Mihály.
A miniszter, szintén csütörtök reggel, a Kossuth rádió 180 perc című műsorában, elmondta, nem kell a 10 milliárd eurónyi hitelkeret teljes összegét felhasználni. Mivel tenderen fog kialakulni jó néhány ár a beruházáshoz, ezért várható, hogy a keretösszegnél kisebb lesz a ténylegesen felhasznált pénz – mondta.

Korábbi, 4 százalékos kamatot alapul vevő számítások szerint Magyarország költsége a teljes futamidő alatt mintegy 6 ezer milliárd forint. Ez idő alatt a tőke és a kamat mai áron évente átlagosan körülbelül 300 milliárd forinttal terheli majd a költségvetést.

PAKS_kulso

 

A Párbeszéd Magyarországért (PM) Áder János köztársasági elnökhöz fordul azt kérve: ne írja alá a paksi erőmű bővítéséről szóló törvényt – mondta a PM képviseletében Szabó Rebeka csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. Az ellenzéki politikus – annak kapcsán, hogy a Fidesz kezdeményezésére már csütörtökön zárószavazást tart a parlament a javaslatról – azt mondta, nemcsak a törvény tartalma, hanem az az eljárás is borzasztó, ahogy megpróbálják “átnyomni” a parlamenten. Szavai szerint teljesen váratlanul döntött a többség a csütörtöki zárószavazásról, amely eredetileg csak jövő héten lett volna. A megállapodást megalapozó adatok azonban továbbra is tíz évig titkosítva maradnak.