Térképen követhető, hol jár a buszunk

Tesztelik a BKK Futár névre keresztelt műholdas járműkövetési rendszerét, melynek menetrendi adatait az egyik térképes honlapon béta verzióban is lehet követni.

futár teszt

Az Utcakereső.hu oldal a BKK menetrendjeinek adatait felhasználva mutatja, hogy például a 200-as busznak éppen merre kellene járnia. A térkép jobb felső sarkában a BKV, illetve alatta a “Mozgás!” fülek bekapcsolásával gyakorlatilag “élőben” lehet követni egy-egy BKK-jármű közlekedését, illetve látszanak megállók pontos helye is.
A térkép kissé csalóka, mert az oldalon nem a valós idejű mozgás látható, hanem a bárki által elérhető menetrendekből számolt szimuláció. magyarán a térképen nem ott vannak a járművek, ahol a valóságban is, hanem ahol a valóságban lenniük kellene.
A járművek menetiránya a térképen nem látható, de ha rászánunk mintegy 5 másodpercet, a pontocskák elmozdulásából ezt is láthatjuk, mivel ilyen időközönként frissülnek a pozíciók. 11.kerület.ittlakunk.hu számolt be tegnap a honlap új funkciójának indulásáról.

Lenti térképrészleten látszanak azok a BKK buszjáratok, melyek érintik Vecsés szélét is, mint a 200E repülőtéri járat és a 236-os busz.

futár teszt2

A BKK közleményében cáfolta azokat az elterjedt híreket, hogy valós idejű a követés.
“Társaságunkat sem a honlap készítői, sem pedig a sajtóorgánumok nem keresték meg, ezért történhetett, hogy az interneten futótűzként terjedt el a hamis hír. Fontos tudni, hogy a honlapunkon található menetrendekben feltüntetett indulási időpontok tájékoztató jellegűek. A városi közlekedés sajátosságai miatt előfordulhatnak a menetrendtől eltérések.” – szól a hivatalos cáfolat.

A közeljövőben utasaink bármilyen, az internetezésre alkalmas készülékkel maguk is rákapcsolódhatnak majd a BKK európai uniós társfinanszírozással megvalósuló FUTÁR rendszerére és követhetik a valós idejű tájékoztatási adatokat. Új útvonaltervező rendszerünk hamarosan beépül a honlapunkba, platform- és böngészőfüggetlen felületen lehet majd úgynevezett ?ajtótól ajtóig? utazást tervezni, mely térképpel egészül ki, és alkalmas lesz akadálymentes útvonal tervezésére is. A rendszer jelenleg tesztelési fázisban van. A mobiltelefonra optimalizált megoldások a rendszert kiegészítve és azzal teljes mértékben integráltan valósulnak meg és kihasználják az okostelefonok helymeghatározó képességét. Az alkalmazás megjeleníti majd a statikus hálózattérképeket, illetve egyes platformokon a járművek helyzetének valós idejű helyzetét.