Már nem lehet időközi önkormányzati választást kiírni

Az őszi “rendes” önkormányzati választások előtt már nem lehet időközi választást kiírni, így a most megüresedő egyéni képviselői vagy polgármesteri poszt októberig, az új választásig betöltetlen marad.

Vecsés városháza

A jogszabály szerint választási évben április 1-jéig lehet időközi önkormányzati választást tartani, ezért a helyi választási bizottságok csak január végéig írhattak ki új választást. Ez azt jelenti, hogy a most megüresedő önkormányzati helyekre már nem lehet időközi választást kiírni.
Vecsés város önkormányzata hétfőn adott tájékoztatást arról, hogy elhunyt a Dabasi János önkormányzati képviselő.

Évente körülbelül 120 időközi önkormányzati választást tartanak az országban, az esetek túlnyomó többségében polgármestert kell választani. Április 1-jéig még tíz településen 12 időközi önkormányzati választást tartanak, ezeket mind január vége előtt írták ki a választási bizottságok.
A jogszabály szerint többek között akkor kell időközi önkormányzati választást tartani, ha az egyéni választókerületi képviselő vagy a polgármester megbízatása megszűnik, vagy az önkormányzati képviselő-testületet feloszlatták vagy feloszlott. Amennyiben egy listáról megválasztott képviselő “esik ki”, helyére a jelölőszervezet jelentheti be az új jelöltet a választási bizottsághoz, ezért ilyenkor nem tartanak időközi választást.