Szervezési hibák miatt nem lehetett elkezdeni az aláírásgyűjtést

Az Összefogás egyéni jelöltjei informatikai és szervezési hibák miatt nem mindenhol tudták elkezdeni a választási induláshoz szükséges aláírásgyűjtést hétfő reggel, köztük Vecsésen sem – közölték az ellenzéki szövetség politikusai az MTI-vel. Emiatt vizsgálatot követelnek.
Pest megye 07. OEVK Választási Iroda vezetője reagált a közleményben olvasható kifogásra.

alairas_uj_fekvo_lead

A baloldali összefogás kampányát irányító Molnár Zsolt (MSZP), Szigetvári Viktor (Együtt), Molnár Csaba (DK), Karácsony Gergely (PM) és Boruzs András (Magyar Liberális Párt) közleményében azt írta: szervezetlenségről és informatikai összeomlásról árulkodnak az ajánlóívek átvételekor szerzett tapasztalataik.
Bár képviselőjelöltjeik országszerte megkezdték az ívek átvételét, többek között Vecsésen, Mezőtúron, Csornán és Pécsen – az előzetesen leadott igénylőlapokkal szemben, az egységes informatikai rendszer ellenére – rossz jelöltállító szervezeti sorrend szerepelt az ajánlóíveken – közölték.
Ez ellehetetlenítette az ajánlásgyűjtés megkezdését az ellenzéki jelöltek számára, miközben a Fidesz-KDNP jelöltjei már reggeltől gyűjthetik az ajánlásokat ezekben a választókerületekben – írták.
Az ellenzéki összefogás pártjai azonnali hatállyal vizsgálatot kezdeményeznek és a választási szervekhez fordulnak, mert a “szervezési kudarc veszélyezteti az ellenzéki pártok indulását a választáson”.
A baloldali összefogás képviselőjelöltjei addig nem távoznak a helyi választási irodákból, amíg helyes adattartalmú ajánlóíveket nem kapnak, és az ajánlásgyűjtésüket hátráltató hibák kijavítása után haladéktalanul megkezdik a gyűjtést.

Az áprilisi országgyűlési választáson jelöltként indulni szándékozóknak ajánlóíveken kell az induláshoz szükséges 500 támogató aláírást összegyűjteniük. Erre hétfőtől március 3-áig van lehetőségük.
A választáson indulni szándékozó pártoknak, jelölteknek az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságnál kell igényelniük az ajánlóíveket. Az igényléseket már korábban leadhatták, de a választási irodákban csak a hétvégén kezdték kinyomtatni őket. Azok a jelöltek, akik múlt péntekig leadták igényüket az ajánlóívekre, legkorábban hétfő reggel munkakezdéskor vehették át az íveket.

Vecsés, 7.VK

Szabó Rebeka az Összefogás vecsési jelöltje a Klubrádiónak elmondta, hogy volt egy kisebb hiba, de a helyi jegyző segített a hiba elhárításában.

Az MTI-ben megjelentekkel kapcsolatban a Pest megye 07. OEVK Választási Iroda vezetője az alábbiakban helyesbíti:

“A Nemzeti Választási Iroda jelzése alapján ma reggel 8.05-kor Vecsésen a helyes sorrenddel újra kinyomtattuk a képviselő-jelölt ajánlóíveit. Az aláírásgyűjtés megkezdése emiatt késedelmet nem szenvedhetett, mivel a jelölt érkezése előtt készen voltunk a javítással” olvasható a város hivatalos honlapján megjelent közleményben.

Mohainé Jakab Anikó
OEVI vezetője