Nem kapkodnak a Malév vagyontárgyaiért

A felszámolók megpróbálják értékesíteni a Malév megmaradt vagyontárgyait. Az autóikra érkezett ajánlat, de a Balatonlellei üdülőre senki nem csapott le. Az egyik repülőre még márciusig lehet pályázni.
Az egykori dolgozóknak még 2 milliárd forinttal tartozik a légitársaság.

IMG_4945

Február 15-ével két pályázat járt le, az egyiken a balatonlellei üdülőt, a másikban pedig egyebek mellett két Seat és három Volkswagen (köztük egy Malév-festésű Volkswagen Polo) típusú személyautót, speciálisan a repülőgépekre gyártott szőnyeget, fémdetektort, bankjegyvizsgáló berendezést, catering eszközöket, rakomány-ellenőrző röntgent, promóciós eszközöket hirdettek meg. Az üdülőt 323 millió forintért, a többi vagyontárgyat egy csomagban 50 millió forintért értékesítenék. Az NRN tájékoztatása szerint a balatonlellei üdülőre nem érkezett ajánlat.
Az állami légitársaság bő két éve állt le, a felszámolás során azonban eddig nem sok pénz folyt be. A felszámoló egyelőre nem bírálta el a pályázatokat (erre a pályázatbontást követő nyolc napon belül kerül sor), így azt sem tudni, hogy e körben mekkora bevételre lehet számítani.

A Malév Express színeiben korábban repülő Bombardier CRJ200ER típusú repülőgép, valamint Boeing Next Generation és Bombardier Q400-as gépek beépíthető állapotban lévő alkatrészeire kiírt pályázat március 1-jén zárul. A HA-LNA lajstromú, közel 15 ezer órát repült gépért a felszámoló 3,6 millió dollárt (817 millió forintot), a katalogizált alkatrészekért 20 ezer dollárt kér a felszámoló. A Malév felszámolásának határidejét a bíróság legutóbb az idén hosszabbította meg június végéig.

A Malév Zrt.  vagyoneszközeinek értékesítéséből eddig 477,6 millió forint folyt be, többek között egy balatonlellei ingatlan, leányvállalati üzletrészek és követelések, Cesna és AN?2 repülőgépek, illetve informatikai eszközök értékesítéséből.
A légitársaság ugyanakkor adós egykori dolgozóinak is, ők 2 milliárd forintot várnak. A felszámoló szerint a dolgozói követelések kielégítéseként 2012. márciusban még mindenki megkapta a teljes február havi bérét a Malév pénzeszközeiből, majd a bérgarancia-alapból jutottak pénzük egy részéhez. (Az 1021 fő itthoni munkavállaló közül 114 követelését teljes mértékben kielégítették, a többiek csak követelésük egy részéhez jutottak hozzá.)

A munkavállalói követelések teljes körű kielégítésére a felszámolási vagyon várhatóan nem nyújt majd fedezetet, a kifizetésekre a felszámolási zárómérleg és vagyonfelosztási javaslat elfogadását követően kerülhet sor ? tette hozzá Varga Jenő felszámolóbiztos, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Zrt. munkatársa.