Vecsési luxus házra is futotta a kétmilliárdból

Cukor, olaj- és élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozó bűnszervezetre csaptak le a NAV közép-dunántúli pénzügyi nyomozói Vecsésen is.
A bűnszervezet irányítója az elcsalt adóból többek között egy luxusingatlan építésébe kezdett a városban.


A gyanúsítottak több gazdasági társaságot működtettek, amelyek a papíron Szlovákiából beszerzett árukat itthon – egy általuk létrehozott cégláncolat közbeiktatásával ? főként multiknak és nagyüzemi felhasználóknak értékesítették – tájékoztatott pénteken a NAV bűnügyi szóvivője Sárközi Alexandra.

Közvetlenül a beszerzést és belföldi értékesítést végző társaságok eleinte minimális adót vallottak be, majd rövidesen adóminimalizálásra törekedve adót nem fizettek. A haszonszerzés érdekében az elkövetők újabb és újabb cégeket hoztak létre, hogy az illegális tevékenységüket tovább folytathassák. A rendelkezésre álló adatok alapján a kiterjedt céghálózat mintegy kétmilliárd forint általános forgalmi adó befizetését mulasztotta el. 

A bűnszervezetre egyszerre több mint ötven helyszínen, 200 pénzügyi nyomozó, adórevizor és pénzügyőr járőr csapott le. Lefoglalták a cégek könyvelési anyagait, és telefonjait, valamint a számlázásokra használt számítástechnikai eszközöket. Az akcióba a NÉBIH munkatársai is bekapcsolódtak, akik egy szentendrei telepen 25 tonna cukrot vontak forgalmi korlátozás alá, és vizsgálják eredetét. 

Az akció során 22 millió forint készpénzt, valamint 145 millió forint értékben nagy értékű gépkocsikat, motorkerékpárokat, karórákat foglaltak le. Az érintett cégek, illetve a gyanúsítottak bankszámláit és az elkövetők ingatlanjait zárolták. Az okozott kár megtérülésére eddig mintegy 800 millió forint értékű vagyont biztosítottak. 

Sok mindenre futotta az áfacsalóknak. A bűnszervezet ?feje? luxusingatlan építésébe kezdett Vecsésen. A gyanúsítottak otthonában több száz pár cipőt találtak, köztük több százezres darabok is voltak. Szerették a márkás karórákat és különleges érméket is gyűjtöttek. 
Jelenleg a bűnszervezet nyolc tagja előzetes letartóztatásban van, a cégláncolatban stróman ügyvezetőként közreműködő 5 hajléktalan férfit pedig közokirat-hamisítás miatt hallgatták ki gyanúsítottként.

Az elkövetők a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntett miatt akár 20 évig terjedő szabadságveszést is kaphatnak.

Az RTL Klub Híradója erről forgatott 2014.02.21-én Vecsésen: