Történelmi csúcson a magyar államadósság

A januári órási ugrást követően februárban tovább hízott központi költségvetés bruttó adóssága, így az elérte a 22 934,8 milliárd forintot, ami újabb történelmi rekord ? derül ki az ÁKK adataiból.

Az MNB előzetes adatai szerint a teljes bruttó államadósság a GDP 79,0 százalékára csökkent a tavaly az utolsó negyedévben a szeptember végi 80,2, és az egy évvel korábbi 79,8 százalékról. Vagyis a hivatalos adatok szerint a államadósság csökkent – ezzel a kormány teljesítette a vele szemben támasztott hazai törvényi és uniós követelményeket – írja a Napi.hu.

 

Januárban azonnal visszahízott a mutató, az ÁKK adatai szerint egyetlen hónap leforgása alatt 845,6 milliárd forinttal növelték az adósságot a megnövelt kibocsátással. A januárban beállított 22 844,2 milliárd forintos érték is már történelmi rekord volt, amit tovább növelt – az amúgy rendkívül szerény – 89,8 milliárdos februári kibocsátás. Az ÁKK előzetes adatai szerint így február végén a költségvetési intézmények bruttó adóssága 22 934,8 milliárd forint volt, ami értelemszerűen újabb csúcs. Így két hónap alatt 936,2 milliárd forinttal nőtt a központi költségvetés adóssága – ez az összeg a GDP 0,9 százaléka. Ehhez képest tavaly egész évben ennyivel csökkent a GDP-arányos államadósság az MNB adatai szerint.

Az államdósság alakulása a GDP százalékában

image1392630547

Forrás: MNB

 

Az ÁKK csak a költségvetés adósságáról publikál havi adatokat, az államadósság negyedéves adatait az MNB közli. Az elfogadott 2014-es költségvetés törvény szerint az év végére a központi költségvetés bruttó adóssága 23 392,7 milliárd forint lehet, az önkormányzatok 40 és ez egyéb kormányzati szervezetek 163,4 milliárd forintos adóssága mellett.