Mosószer-hamisítókat fogott el a NAV

Elfogtak egy észak-alföldi és két Pest megyei mosószer-hamisító csoportot, amelyek a gyanú szerint több mint százmillió forint kárt okoztak a védjegytulajdonosoknak.

hamis mosópor

Illusztráció

Az észak-alföldi régióban a NAV pénzügyi nyomozói az utóbbi negyedévben a második ?nagyüzemi? mosószer-hamisító bandát buktatták le.  Pénzügyőrök és revizorok segítségével négy megyében, huszonhárom helyszínen tartottak házkutatást. Az elosztó központ Nyíregyházán működött.

A tisztítószerek nagykereskedelmével foglalkozó kft. nagy tételben, 1000 literes tartályokban Szlovákiából importált gyengébb minőségű, azonban legálisan forgalomban lévő folyékony mosószert. A terméket aztán ? a megrendelők igényei szerint ? flakonokba töltötték. A különböző márkájú mosószer címkéket postán vagy futárszolgálattal jutatták el a viszonteladóknak, akik a flakonokra ragasztották, és máris jól csengő márkanév alatt tudták eladni az árut.

Az észak-alföldi akcióban a pénzügyi nyomozók több mint húszezer liter folyékony mosószert, ezer kilogramm mosóport, mintegy hétezer hamis címkét, kupakokat, flakonokat és egy millió forint készpénzt is lefoglaltak.

Az elkövetői kör nyolc tagját elfogták és gyanúsítottként hallgatták ki üzletszerűen elkövetett iparjogvédelmi jogok megsértése bűntett miatt. Tettükért akár 5 évig terjedő szabadságvesztést is kaphatnak. A gyanúsítottak közül a bíróság 2 férfi és 1 nő házi őrizetét rendelte el.

Majdnem egy időben, Pest megyében újabb két banda bukott. A pénzügyőr járőrök előbb a 17. kerületben, majd Kistarcsán tartottak raktárellenőrzést. Mindkét helyen tetten érték az elkövetőket, akik éppen folyékony mosószer kiszerelését és csomagolását végezték. A budapesti helyszínen raklapokra csomagolt, szállításra előkészített tisztítószerek várták, hogy az ott várakozó teherautókra pakolják őket.

A pénzügyi nyomozók a két helyszínen mintegy 37 ezer liter töltött flakonos mosószert, 22 ezerliteres tartályban ismeretlen eredetű folyadékot, töltőberendezéseket, címkéző gépeket, flakonokat és címkéket foglaltak le. A budapesti raktárban a mosószeren kívül öblítőket, tisztítószereket és samponokat is csomagoltak. Ebben a két ügyben tizenegy férfit és egy nőt hallgattak ki gyanúsítottként iparjogvédelmi jogok megsértése miatt.

Így ismerhetjük fel a hamis mosóport ? videó

A csalók legtöbbször útszóró sóval hígítják a mosóport, ami az egészségre is ártalmas lehet. A korábban megjelent videót ide kattintva tudja megtekinteni.