150 új kék busz az agglomerációs vonalakon

150 vadonatúj busz és magas szintű szolgáltatás jellemzi majd az agglomerációs vonalakat az NFM, a Fővárosi Önkormányzat és a BKK együttműködésének eredményeként.

új busz

Átveszi és továbbfoglalkoztatja az érintett BKV-s buszvezetőket a Volánbusz – közölte a főpolgármester szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen az agglomerációs vonalakat érintő szolgáltatóváltás részleteiről számolt be.

Mind a 320 járművezetőt átveszi a Volánbusz, a BKV-nál egyetlen járművezetőt sem fognak elbocsátani – jelentette ki Tarlós István. A főpolgármester közlése szerint a BKV vezetése átképzéssel, átirányítással igyekszik majd megoldani azoknak a dolgozóknak a helyzetét, akiknek a “karbantartói kapacitás szűkülése kapcsán” veszélybe kerülne az állása.
A szerződés szerint a Volánbusznak módjában áll először önkéntes jelentkezőket fogadnia a BKV-tól. Ha a Volánbusz nem tud “átcsábítani” 320 embert, akkor a szerződés szerint a hiányzó járművezetői létszámot munkáltatói jogutódlás keretében veszik át – mondta Tarlós István, megjegyezve: a munkáltatói jogutódlás változatlan bérezést és foglalkoztatási körülményeket jelent. “Olyan (…) egyszerűen nem fordulhat elő, hogy a BKV-nak járművezetőket kell elbocsátani, mert a Volánbusz nem foglalkoztatná őket” – fogalmazott a főpolgármester. Közölte azt is: ha nem egyénenként, hanem csoportban kell átvenni a járművezetőket, akkor a BKV-nál létrehoznak egy úgynevezett agglomerációs forgalmi csoportot, amelynek keretében az egész egységet hivatalból veszi át a Volánbusz.
Tarlós István emlékeztetett, a kormány 2013 elején úgy döntött, hogy átalakítja az agglomerációs buszközlekedés rendjét.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Fővárosi Önkormányzat korábbi megállapodásának értelmében idén tavasztól a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) megrendelése alapján a Volánbusz üzemeltet több budapesti agglomerációs járatot.
A szerződést február 27-én a BKK vezérigazgatója, Vitézy Dávid és a Volánbusz vezetője, Dévényi Gergely írta alá. Ennek alapján a Volánbusz nyolc éven át üzemeltet új buszokat az agglomerációs vonalakon.
Aaz új rendszerben a járatok szakmai, megrendelői felügyeletét továbbra is a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) látja el, az üzemeltetést az új buszokkal a Volán veszi át április és június vége között több ütemben. A fővárosnak és a BKK-nak a leghatározottabb elvárása volt, hogy a szolgáltatóváltás következtében a járművezetőket továbbfoglalkoztatják. A szerződés ezt a kötelezettséget egyértelműen tartalmazza – hangsúlyozta Tarlós István.

Elmondta azt is, hogy az agglomerációs járatokon továbbra is érvényesek lesznek a budapesti szakaszaikon a fővárosi jegyek és bérletek, és nem változik a díjszabás. A buszok kék színűek lesznek, járatszámuk, menetrendjük illeszkedik a budapesti rendszerbe, és a FUTÁR utastájékoztató ezeken a járatokon is működik majd.  Az első új busz április elsején a Pécelt, Rákoscsabát és Rákoskeresztúrt érintő 169E jelzésű járaton lesz.
A buszok több mint kilencven százaléka április 6. után több ütemben áll majd forgalomba. A BKK megrendelése alapján 2014 tavaszától vadonatúj autóbuszok állmal forgalomba Budapest és egyes környező települések – Budakeszi, Budaörs, Diósd, Gyál, Nagykovácsi, Pécel, Remeteszőlős, Solymár, Szigetszentmiklós, Törökbálint – között.