Előzetesben a gyáli rendőrőrs parancsnoka

Négy gyanúsítottat, köztük a gyáli rendőrőrs parancsnokát letartóztatták, miután kiderült, hogy lejárt szavatosságú élelmiszerek átcsomagolásával, átcímkézésével, illetve továbbértékesítésével foglalkozó szervezetet működtettek Pest megyében – közölte a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség szóvivője hétfőn.


Gyugyi Csilla tájékoztatása szerint a bűncselekményt az ügyészség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Terrorelhárítási Központ és a Készenléti Rendőrség összehangolt akciója keretében göngyölítették fel.

A szóvivő az előzményekről elmondta, hogy egy ócsai székhelyű cég különböző áruházláncoktól átvett lejárt szavatosságú élelmiszerek megsemmisítését vállalta, a cég vezetője azonban a hozzá beszállított, megsemmisítésre szánt élelmiszerek egy részét továbbértékesítette, így azok visszakerültek a forgalomba.

Március 14-én és 15-én a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség az említett szervezetek közreműködésével – összehangolt akció keretében – tíz helyszínen tartott házkutatást. “Átfésülték” egyebek mellett a cég székhelyét, telephelyét, illetve az átcímkézett árukat értékesítésre átvevők dabasi, felsőpakonyi, törökbálinti és budaörsi raktárait is – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy valamennyi helyszínen lejárt szavatosságú termékek kerültek elő.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai egy múlt hétvégi, a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség által kezdeményezett akció során lefoglalt, lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszerek tételes átvizsgálását végzik egy törökbálinti raktárban 2014. március 18-án

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai egy múlt hétvégi, a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség által kezdeményezett akció során lefoglalt, lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszerek tételes átvizsgálását végzik egy törökbálinti raktárban 2014. március 18-án

Gyugyi Csilla közlése szerint a bűncselekmény-sorozat nagyságrendjére jellemző, hogy az egyik helyszínen – egy 600 négyzetméteres raktérben – 100-150 tonna élelmiszert találtak, rossz higiéniai körülmények között. Az áru lejárt fogyasztási idejű volt, magyar nyelvű jelölést nem tartalmazott.
Egy másik helyszínen épp a lejárt szavatosságú élelmiszerek átcímkézését és csomagolását végezték – tette hozzá a szóvivő. Az ügyben négy embert ? köztük egy, a termékek továbbértékesítésében részt vevő rendőrt – hallgattak ki gyanúsítottként rossz minőségű termék forgalomba hozatala miatt.
A Hirado.hu értesülései szerint a gyanúsítottak között van a gyáli rendőrőrs parancsnoka is, az alezredest a Nemzeti Védelmi Szolgálat buktatta le. A gyanú szerint a rendőrtiszt azzal egészítette ki fizetését, hogy szabadidejében lejárt szavatosságú, megsemmisítésre szánt élelmiszerrel kereskedett. A bíróság mind a négy gyanúsítottat előzetes letartóztatásba helyezte.
Az ügyészség azt szeretné kinyomozni, hogy a lejárt szavatosságú élelmiszerek hova jutottak el, és mennyi került belőlük kereskedelmi forgalomba.