Irodapiac: fókuszba kerül a reptéri tengely

A Kálvin tértől a reptérig tartó részén húzódhat Budapest legújabb irodafejlesztési övezete ? legalábbis erre számítanak az ingatlanosok a Határ út környékére tervezett beruházások tudatában.

 

Laurus Irodaház a Határ útnál

Laurus Irodaház a Határ útnál

Átalakulóban van a budapesti irodapiac: a változó igényeknek köszönhetően ismét a bérlők fókuszába kerülnek a főváros olyan dinamikusan fejlődő területei, mint amilyen az úgynevezett repülőtéri tengely ? derül ki a Laurus Irodaházak és a Robertson Hungary ingatlan-tanácsadó aktuális irodapiaci kitekintéséből.
Kedvezően hathat a lokáció népszerűségére a Határ úti metrómegálló környezetének teljes tervezett rekonstrukciója, a hármas metró vonalának felújítása, a kiváló tömegközlekedési kapcsolatok, és az, hogy a reptéri folyosón a legmagasabb minőséget kínáló irodaházak bérleti díja is igen kedvező.

?Erősödő tudatosság jellemzi a bérlőket az irodapiacon, több időt szentelnek a megfelelő iroda kiválasztására, ami abban is tükröződik, hogy megnőtt a szerződéskötések átlagos ideje. Bár továbbra is a meglévő bérleti szerződések újratárgyalása a jellemző, emellett egyre nagyobb számú bérlő dönt a költözés mellett egy modernebb, ugyanakkor versenyképes feltételeket kínáló irodaházba azok közül, akik évekkel ezelőtt egy akkor korszerűnek és magas színvonalúnak számító első generációs irodaházat választottak? ? mondja Vuk Ágnes, a Laurus Irodaházak projektvezetője. Hozzáteszi: mára kiemelt tényezővé v&aacut e;ltak a bérlők szemében a fenntarthatósági, energiahatékonysági szempontok, így sok esetben az alacsonyabb üzemeltetési költségek jelentik az egyik fő motivációt a költözésre.

A nagy létszámot foglalkoztató cégek esetében egyre nagyobb súllyal esik a latba a döntésnél az iroda tömegközlekedéssel és kerékpárral való megközelíthetősége is. Szintén a nagy cégeknél jelentkezik gyakran az igény, hogy több ezer négyzetméternyi egybefüggő irodaterületet bérelnének, azonban kevés olyan irodaház van Budapesten, amelyben van ekkora szabad bérelhető terület. ?A fő meghatározó döntési faktor azonban a kedvező ár-érték arány? ? mondja Vuk Ágnes.

A változó, és esetenként egyre speciálisabb bérlői igények következtében a bérlők újra felfedezhetik maguknak Budapest egyik meghatározó irodafejlesztési térségét, az úgynevezett repülőtéri tengelyt. ?A terület nagy előnye az ország kereskedelmi ütőerének számító Liszt Ferenc Repülőtérhez, illetve a belvároshoz való egyenlő közelség, a repülőtéri kapcsolat szükségessége pedig újra fontos szemponttá válhat bizonyos bérlők, különösen a multinacionális cégek esetében. Ennek oka, hogy a céges utazási keretek kezdenek visszarendeződni a válság előtti szintre, miközben költséghatékonysági okok miatt gyakor ibbá válnak az egynapos üzleti látogatások, így a reptér közelsége nagy előny az ilyen vállalatok számára? – magyarázza Tilki Róbert, a Robertson Hungary ingatlan-tanácsadó cég ügyvezető igazgatója.

Szintén kedvezően hathat a lokáció népszerűségére a környezet dinamikus fejlődése. A Határ úti metró- és buszmegálló környékének idén indul a teljes rekonstrukciója, ennek során a metróállomásnál parkosított, díszmedencével tarkított, rendezett teret alakítanak ki, aminek köszönhetően jelentősen nőhet majd a terület presztízse. A hármas metró vonalának tervezett felújítása pedig az amúgy is széles körű tömegközlekedési kapcsolatok minőségének további javulását hozhatja.

Quadrum Irodaház Vecsés

Quadrum Irodaház Vecsés

?Mindeközben bérleti díj szempontjából kimondottan versenyképes a repülőtéri folyosó, a Határ út környéke: a térségben jelenleg a legmodernebb, ?A? kategóriás irodákat is igen kedvező, havi 10-11 euró/négyzetméter körüli díjon lehet bérelni. Ilyen áron a belvárosban csak jóval alacsonyabb színvonalú irodák érhetők el? ? mondja Tilki Róbert. Hozzáteszi: hosszabb távon az infrastrukturális fejlesztések mellett az irodakínálat további organikus bővülésére lehet számítani a reptéri folyosó mentén. Közlése szerint a térség meglévő 226 ezer négyzetméternyi irodaállománya a fol yamatban lévő, illetve a tervbe vett projektek alapján jelentősen bővülhet. ?A nagyobb választék tovább erősítheti a reptéri folyosó vonzerejét, és újabb bérlőket hozhat a környékre? ? összegzi Vuk Ágnes, a Laurus Irodaházak projektvezetője.

Vállalkozói inkubátorház nyílt a Gyömrői úton

Ötszintes vállalkozói inkubátorházat adtak át hétfőn Budapesten, a XVIII. kerületi Gyömrői úton, az ingatlant 176 millió forintért újították fel – közölte az irodaház tulajdonosa, az Indotek Grouphoz tartozó In-Management Kft.

Vállalkozói Inkubátorház, Gyömrői út

Vállalkozói Inkubátorház, Gyömrői út

Az inkubátorházban három évnél nem régebbi alapítású kis- és középvállalkozások bérelhetnek kedvező feltételekkel irodát. Az épülethez 35 parkolóhely tartozik. A bérlők kiválasztásánál fontos szempont lesz a jelentkezők tevékenységének beilleszthetősége a tervezett házon belüli, üzleti együttműködésbe, a bérleti díjakat egyedi megállapodások alapján állapítják meg – közölte az irodaház tulajdonosa.
A közleményben Jellinek Dániel, az In-Management Kft. ügyvezetője kifejtette: a kiadó irodák iránt élénk az érdeklődés, az év végére az inkubátorház kihasználtsága 50-70 százalékos lehet.
A tájékoztatás szerint a beruházás költségét a kivitelező Angria Kft. állta, az elkészült 1200 négyzetméter hasznos alapterületű épületben a fejlesztők ötven, 15-45 négyzetméteres irodahelyiséget alakítottak ki. Az Angria Kft. a projekthez 52,7 millió forint vissza nem térítendő támogatást uniós pályázaton nyert el. A kivitelező cég 10 évre megkapta az In-Management Kft.-től az ingatlan bérbeadásának a jogát.

Az Indotek Group – amely egyebek között a szegedi vállalkozói inkubátorházat üzemelteti – többségi magyar tulajdonban levő, ingatlanbefektetéssel, ingatlanfejlesztéssel és vagyonkezeléssel foglalkozó cégcsoport. A 120 munkavállalót foglalkoztató cég közel 700 ezer négyzetméter bérbe adható területtel rendelkezik. A tulajdonában, illetve kezelésében álló ingatlanvagyon túlnyomó része fővárosi “B” kategóriás iroda- és ipari ingatlan, de 2010-től a fővároson kívüli portfóliója is növekedésnek indult, valamint megjelent az “A” kategóriás irodapiacon is.