Biztonságosan két keréken is

Pest megyében 2013-ban 315 olyan baleset történt, melyben kerékpárral közlekedő személy volt érintett. Ezek közül 128 esetben a kerékpáros okozta a balesetet, halálos áldozatot 8 baleset követelt.

 

rendorsegi-bringas-akcio

A kerékpár kiváló eszköze a városi és vidéki közlekedésnek, azonban a balesetek megelőzése és elkerülése érdekében elkerülhetetlen a kerékpáros közlekedés legfontosabb szabályainak pontos ismerete.

Néhány alapvető szabály:  

  • Fokozott jobbra tartási kötelezettség, ami azt jelenti, hogy a kerékpáros az úttest (forgalmi sáv) jobb szélére húzódva köteles közlekedni.
  • Több kerékpáros csak egymás után, külön-külön is jobbra tartva, a biztonságos követési távolság megtartása mellett kerékpározhat.
  • Lakott területen kívül, főútvonalon közlekedő kerékpáros – ha balra kíván kanyarodni – az úttest jobb szélén köteles kerékpárjáról leszállni és kellő körültekintés után, a forgalom zavarása nélkül, kerékpárját tolva hajthatja végre a balra kanyarodást.
  • Kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken a kerékpárral nem lehet áthajtani. A kerékpárosnak a kerékpárról le kell szállnia és azt tolva – a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint – kell az úttesten áthaladnia. 
  • Lakott területen kívül, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a kerékpárral közlekedőnek kötelező láthatósági mellényt viselnie. A kerékpár kötelező felszerelései között szerepel az első és hátsó világítás, valamint a különböző fényvisszaverő prizmák használata a kereken. Ezen felül minden olyan eszköz vagy ruházat használata javasolt, ami elősegíti a kerékpáros láthatóságát.
  • Nem kötelező, ám mégis ajánlott a fejvédő sisak viselése, mely adott esetben életet is menthet.
  • Járdán kizárólag abban az esetben közlekedhet a kerékpáros, ha a 12. életévét még nem töltötte be, vagy ha az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan. Ebben az esetben maximum 10 km/h sebességgel lehet közlekedni a kerékpárral a gyalogosok között.
  • Egyirányú utcába ellentétes irányból kizárólag akkor szabad behajtani kerékpárral, ha azt kiegészítő tábla megengedi. Ennek hiányában ugyanazok a szabályok vonatkoznak a kerékpárosra, mint a többi járművezetőre.
forrás: kerekparosklub.hu

forrás: kerekparosklub.hu

 

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága célul tűzte ki a személyi sérüléssel járó és halálos áldozatot követelő balesetek számának csökkentését.

Ennek érdekében fokozott ellenőrzéseket és baleset-megelőzési kampányokat szerveznek a megye területén, kiemelt figyelmet fordítva a kerékpárosokra, motorosokra és a gyalogosan közlekedőkre.   

bringa3

 

A rendőrség kéri a kerékpárosokat a közlekedés során a rájuk vonatkozó szabályok betartására és a fokozott körültekintésre.