40 éves a Rubik-kocka

A Rubik-kocka immár tudósok és művészek harmadik generációját inspirálja, és valósággal megtestesíti a magyar kreativitást. Egyetemes jelentőségét mutatja, hogy minden hetedik embernek volt már a kezében, nem ismer nyelvi korlátokat, a feladat pedig világos: káoszból rendet teremteni.

 

rubik2

A harmincéves Rubik Ernő kihívás előtt állt: a háromdimenziós mozgást szerette volna szemléltetni tanítványainak. A cél érdekében egy kockát alkotott, mely mindegyik oldalán kilenc elemből áll, és bárhogy tekergetjük, forgatjuk, nem esik szét. Bár ő maga művészeti alkotásként tekintett a tárgyra, hamar rájött, hogy nem is a térbeli mozgás demonstrálásától olyan nagyszerű. A különböző színű négyzetek összekeveredése után az igazi kihívást az jelenti, hogy hogyan juttathatjuk vissza a kockát eredeti állapotába. 1974-ben egy demonstrációs eszközből megszületett a világ legnépszerűbb játéka: a Rubik-kocka.

1980 óta hozzávetőlegesen 350 millió kockát adtak el, játékfilmekben, videoklipekben, műalkotásokban tűnt fel, és egy új sportágat hozott létre, rengeteg rajongóval. Hamarosan elkészül a Rubik Ernőt és találmányát bemutató IMAX ismeretterjesztő film  is, mely még több érdeklődővel ismertetheti meg a találmány hátterében álló embert. A kockával a Föld hétmilliárd lakosából egymilliárd játszott már, de bárki veszi kezébe, azonnal tudja, mihez kezdjen vele. Megoldani viszont szinte lehetetlen anélkül, hogy az ember ne ismerkedne meg behatóbban működési mechanizmusával.

Rubik Ernő kockája a legnagyobb magyar találmányok sorába tartozik – jelentette ki Áder János köztársasági elnök a New York-i magyar főkonzulátuson csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján, amelyet a Beyond Rubik’s Cube (Túl a Rubik-kockán) című nagyszabású interaktív kiállítás ünnepélyes megnyitója előtt tartott. A tárlat, amely kilenc hónapon át lesz látható a Jersey Cityben található Liberty Science Centerben (LSC), 2015-től világkörüli útra indul, és a tervek szerint hét év alatt – Budapest érintésével – járja majd körbe a Földet.

Áder János köztársasági elnök (b) Rubik Ernő Kossuth-díjas építésszel, játéktervezővel, feltalálóval beszélget Magyarország New York-i főkonzulátusán

Áder János köztársasági elnök  Rubik Ernő Kossuth-díjas építésszel, játéktervezővel, feltalálóval beszélget Magyarország New York-i főkonzulátusán. Fotó: MTI

“Azért vagyunk itt New Yorkban, mert egy fontos magyar értéket és a magyar értékeket képviseljük, hiszen nemcsak a Rubik-kockáról fogok itt ma este beszélni, hanem olyan értékekről is, amelyek magyar emberekhez, magyar tudósokhoz köthetők” – mondta a köztársasági elnök. Utalt az olyan találmányokra, mint Szent-Györgyi Albert C-vitaminja, Bíró László golyóstolla, Neumann János számítógépe, Galamb József és Farkas Jenő Ford T-modellje, valamint Teller Ede szerepére az amerikai nukleáris fegyver kifejlesztésében. Mint mondta, a Rubik-kocka ezek sorába tartozik, amelyre büszkék lehetünk. Az elnök hangsúlyozta, hogy a világhódító bűvös kocka több vonatkozásban is bekerült a “leg”-ek kategóriájába: ez a legrégebb óta a piacon lévő, leginkább közkedvelt játék, amelyből a legtöbbet adták el.
“Leginkább ez a játék volt az, amely másokat újabb gondolkodásra, újabb logikai játékok kitalálására, más logikai feladványok megoldására ösztönzött, és őszintén remélem, hogy a mai találkozás lehetőséget nyújt arra, hogy erre a kockára majd úgy gondoljanak, mint amelyre a leginkább, legtöbbször, a leggyakrabban Magyarország, a magyar tudományosság, a magyar találmányok jutnak majd az amerikaiaknak is az eszébe” – mondta.

Az amerikai kiállítással egy időben Magyarország is megemlékezik a Rubik-kocka 40. születésnapjáról. Vasárnap a közmédia Rubik 40. – A magyar kreativitás napja elnevezéssel egész napos műsorfolyammal jelentkezik.
A Design Terminálban zajló programokról a nap folyamán többször is beszámolnak a rádiós és televíziós műsorok, emellett stúdióbeszélgetésekből, kisfilmekből ismerkedhetnek meg a nézők és a hallgatók magyar feltalálók, tudósok munkájával. Nyáron pedig a Sziget fesztiválon egy héten keresztül kiemelt kocka-programsorozattal várják az érdeklődőket.