Fényképes igazolvány kell a BKV-bérlethez

Jelentősen megnehezítik a bérlethamisításokat az új vásárlási szabályok, amelyek szerint az arcképes igazolvány azonosítóját május 13-tól már nem az utas, hanem a BKK értékesítői írják rá a hőpapírra kinyomtatott bérletre – közölte a Budapesti Közlekedési Központ.
A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vizsgálatot indított a BKK új bérletvásárlási szabályai miatt.

 

bkk automata

Ehhez az utasoknak meg kell adniuk az arcképes igazolvány számát a pénztárban (ez lehet BKK-s, vagy Volánbuszos bérletigazolvány, személyi igazolvány, jogosítvány, diákigazolvány, útlevél, vagy egyéb kedvezményre jogosító okmány), de a személyazonosságot nem kell igazolni, csak az igazolvány számát kell bediktálni.
Hangsúlyozták, hogy az új jegy- és bérletkiadó automaták által nyomtatott bérletek megvásárlása már most is csak egy arcképes igazolvány azonosító számának megadásával lehetséges, ezt az automata érintőképernyős felületén kell beírni. 
Az azonosítószámot nyilvántartó ügyfélkártya használata nem lesz kötelező, de annak használata megkönnyíti a bérletvásárlást – közölte a BKK.
A BKK háromszáz új jegy- és bérletkiadó automatát állít üzembe, ezekből hatvan már működik a forgalmasabb csomópontokban. Ezek a jegyeken kívül bérletek kiadására és számla kiállítására is alkalmasak, emellett az érmék mellett papírpénzt és bankkártyát is elfogadnak.

Az automaták telepítését március végén az M4-es metró indulásával kezdték el, a teljes projekt várhatóan egy év alatt fejeződik be. Az automaták többnyelvű menürendszerrel és érintőképernyővel rendelkeznek, használatuk rendkívül egyszerű. A számlaigényléshez előzetesen regisztrálni kell a www.bkk.hu/automata oldalon.

Vizsgálatot indítanak a BKK bérletvásárlási szabályai miatt

Vizsgálatot indít a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) a BKK új bérletvásárlási szabályai miatt. Az új gyakorlat adatkezelésnek minősül, de a BKK nem jelentette be a hatóságnak, és állásfoglalást sem kért. Eddig hárman tettek panaszt emiatt. A BKK szerint a bejelentést megtették, a nyilvántartásba vétel még folyamatban van. Az adatokat pedig nem tárolják – írja a vs.hu.

Az új rendszer adatkezelésnek minősül, de a BKK nem jelentette be, tájékoztatta a NAIH kabinetfőnöke a VS.hu-t. A hivatalhoz sem nyilvántartási kérelem, sem állásfoglalásra vonatkozó kérelem nem érkezett, holott ezt az információs önrendelkezési jogról és információszabadságról szóló törvény előírja.