Budapesten nyílik a világ egyik legnagyobb vasútmodell terepasztala

Csütörtökön bemutatták a világ egyik legnagyobb vasútmodell terepasztalát Budapesten, amelyen 14 várost – köztük hat magyart – és 1,2 kilométernyi vágányhálózatot építettek fel.

hir01vasut03

Kocsis Attila, a Miniverzum vezetője a bemutató után elmondta, a terepasztal összesen 300 négyzetméter nagyságú, ezzel a világ 10 legnagyobb asztala között szerepel. A készítés során több mint tízezer tereptárgyat használtak fel, egyebek közt hatszáz épületet, több ezer utcai lámpát, miniatűr figurákat, és utcai járműveket. Az 1,2 kilométer hosszú vágányokon 85 vonat közlekedik folyamatosan.
A több szobára kiterjedő asztal több szekcióból áll, a magyar asztalon Budapest, Tata, Pannonhalma, Győr, Nagycenk és Sopron, az osztrákon Bad Deutsch-Altemburg, Bécs, Melk és Dürnstein, a németen pedig Eisenach, Ülzen, Rottenstein és Leuchtenburg települések állomásai, valamint több, a valóságban is létező épület szerepel.

 

Az ötlet 2012-ben fogalmazódott meg Kocsis Attila elmondása szerint, majd befektetőket kerestek, ez után kezdődött meg egy féléves előkészítő munka: megtervezték a vágányhálózatot, a településeket, az elektronikai hálózatot és a terepviszonyokat.
A kivitelezés tavaly augusztusban kezdődött az asztal fa vázának felépítésével. A 300 lábon álló vázra először a vasúti pályát és az utak mintázatát, ezt követően a domborzatot helyezték el, és ezekhez igazították a köztes területeket kitöltő tárgyakat.
Kocsis Attila közölte, a terepasztalokat fejleszteni tudják, és vannak olyan témák, amelyeket cserélni tudnak és a fejlesztésre is vannak tervek.
Az Andrássy úti Krausz-palotában lévő Miniverzum péntektől látogatható.