Új lehetőségek az exportáló cégeknek

Az Eximbank és a PMKIK közös fórumot szervez a vállalkozók részére Vecsésen az EXIM által elindított Exportélénkítési Hitelprogramról.

kezfogas-uzlet

Az EXIM célja, hogy a magyar exportőrök és beszállítóik számára hatékony finanszírozási, biztosítási konstrukciókat szolgáltasson, így elősegítse a hazai áruk, szolgáltatások külpiacon történő értékesítését, és a magyar gazdaság növekedését. A széleskörű lehetőségek és a vállalkozásokat segítő szolgáltatások bemutatására Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara és az EXIM tájékoztató rendezvényeket tart Pest megye több településén, a helyi Térségi Kamarai Klubok szervezésében.

A program során az Eximbank refinanszírozási együttműködést alakított ki a hazai hitelintézetekkel (jelenleg 21 kereskedelmi bank és takarékszövetkezet tagja a programnak), hogy a magyar exportőrök minél szélesebb körben juthassanak az exporttevékenységet támogató, kedvező kamatozású forrásokhoz. Az EHP célja ennek megfelelően a magyar exportőrök és a kkv szektor versenyképességének erősítése, az exportcélú beruházások, ezen keresztül a munkahelyteremtés ösztönzése. 

Az EHP olyan mikro-, kis- és közepes vállalatok, illetve nagyvállalatok számára érhető el, melyek export, vagy exportcélú beszállítói tevékenységet végeznek. A program célja többek között, hogy a hitelintézeti szektor kis mérlegfőösszegű tagjainak bekapcsolásával mikro vállalkozások is kedvező finanszírozáshoz jussanak.

A konstrukció alapján olyan exportcélú ügyletek elő- és utófinanszírozására van lehetőség, amelyek alapján a tényleges exportőr a számviteli szabályok szerinti export árbevételt realizál. A refinanszírozott hitelek elősegítik a vállalkozások közvetlen, vagy beszállítói tevékenységen keresztül történő közvetett áru- és szolgáltatás-exportjának bővítését.

Az EHP-n keresztül egy folyamatosan és dinamikusan növekvő devizaforrás áll rendelkezésre, mely keret az igényeknek megfelelően tovább bővíthető. A program rugalmasságát tekintve teljes mértékben illeszkedik a magyar exportőrök igényeihez, mert lehetőséget ad két éven belüli illetve két éven túli export előfinanszírozásra, export utófinanszírozásra, exportcélú beruházási hitelre, és exportcélú lízingfinanszírozásra egyaránt.

A Vecsésen megrendezésre kerülő fórumon részt vesz dr. Szűcs Lajos a térség országgyűlési képviselője, Pest Megye Közgyűlésének elnöke.  Előadók:dr. Vereczkey Zoltán, MKIK alelnöke, és dr. Szabó László, az EXIM Bankkapcsolatok és Refinanszírozás üzletág igazgatója.

Vecsés 2014. május 21. 15.00 óra Airport Hotel Budapest ? Nagyterem, Lőrinci u. 130/a