Százhetvenegy tavaly eltűnt fiatalt keres a rendőrség

Jelenleg is 171 tavaly eltűnt fiatal- és gyermekkorút keres a rendőrség, 2013-ban összesen több mint 12 ezer fiatalt kerestek ilyen okok miatt – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az eltűnt gyermekek közelgő világnapja alkalmából tartott keddi sajtótájékoztatón, Budapesten.

    

ezer lámpás
Kovács Viktória elmondta: részben kalandvágyból, kíváncsiságból indulnak útnak a fiatalkorúak, de jelentős azoknak az eltűnt fiataloknak a száma is, akik gyermekvédelmi gondoskodás alatt állnak, közösségi szállásokon vannak elhelyezve vagy elvált szülők gyerekei. 

Kárász Róbert műsorvezető, az Ezer lámpás éjszakája elnevezésű program ötletgazdája felidézte: a kezdeményezést 2011-ben indította el, és idén már kilenc városban – Budapesten, Veszprémben, Győrben, Kecskeméten, Szombathelyen, Székesfehérváron, Dunaújvárosban, Nyíregyházán és Tatabányán – lesznek programok május 25-én. 

Az Egyesült Államokban a hatéves Etan Patz eltűnésének napját Ronald Reagan amerikai elnök 1983-ban az eltűnt gyermekek nemzeti napjává nyilvánította. (Etan 1979 májusában tűnt el, amikor a szülei először engedték el egyedül az iskolába, de már az iskolabusz megállójához sem érkezett meg. Meggyilkolását két évvel ezelőtt vallotta be egy férfi, aki elmondta: megfojtotta a fiút, és a holttestet egy dobozba rejtette.) 

Az eltűnt kiskorúak ügyét Európában a 2001-ben megalakult Eltűnt és Szexuálisan Kihasznált Gyerekekért Európai Föderáció karolta fel, amely ernyőszervezetként koordinálja a megelőzéssel és az eltűntek felkutatásával kapcsolatos feladatokat. A szervezet kezdeményezte, hogy május 25. legyen az eltűnt és bántalmazott gyermekek napja. A világnap célja, hogy ráirányítsák a figyelmet a megelőző stratégiákra és az országok közötti együttműködés fontosságára. 
Kárász Róbert előrevetítette: az idei emléknapon rekordkísérlet részeként egyszerre nyolcezer világító lufit engednek magasba a kilenc helyszínen, és hatvan jótékonysági koncertet tartanak. 
Beszámolt arról is, hogy eltűnt fiatalok tejes dobozokon közölt fotóinak segítségével eddig tizenöt gyereket találtak meg.