Változhat a családi adókedvezmény rendszere

Évente további 55-60 milliárd forinttal több maradhatna a két gyermeket nevelő családoknál, ha a döntéshozók a jelenlegi duplájára emelnék a kétgyermekesek családi adókedvezményét – írja a Magyar Nemzet a szombati számában

119-csaladi_adokedvezmeny

Pankucsi Zoltán, a nemzetgazdasági tárca adóügyi helyettes államtitkára a lapnak elmondta, már végeztek számításokat, ezek szerint a kétgyermekesek kedvezményének megduplázása évente további 55-60 milliárd forintot hagyna az érintetteknél. 
A helyettes államtitkár kifejtette: az új adórendszer az első két évben egyaránt 180-180 milliárd forintot hagyott kedvezmény címén a családoknál, vagyis a költségvetés 2011-ben és 2012-ben összesen 360 milliárd forinttal járult hozzá a gyermekek iskoláztatásához, gondozásához. 
A lap írása szerint tavaly az adatok hasonlóan alakultak, az idén viszont látványos emelkedés várható, az év eleje óta ugyanis nemcsak a személyi jövedelemadóból, hanem a munkavállalói járulékból is levonható a kedvezmény. 
Pankucsi Zoltán rámutatott arra, hogy jórészt az új rendelkezésnek köszönhetően 2014 első négy hónapjában a tavalyihoz képest 14 milliárd forinttal többől gazdálkodhatnak a szülők, az idén a 230 milliárdot is elérheti a családoknál hagyott összeg. 
Előzetes becslés szerint az állam négy év alatt – 2011 elejétől 2014 végéig – családi kedvezmény címén több mint 750 milliárd forintot hagyhat a kisgyermeket nevelőknél – jegyezte meg a helyettes államtitkár.