Csütötökig marad a hőség

Kiterjesztette a hőség miatti figyelmeztetést három dunántúli megyére is a meteorológiai szolgálat kedd reggel. Ezeken a területeken a napi középhőmérséklet 25 Celsius-fok felett alakulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnak kedd reggel az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyében, valamint Budapesten a hőség miatt citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Ez azt jelenti, hogy ezeken a területeken a napi középhőmérséklet 25 Celsius-fok felett alakulhat.

A meteorológiai szolgálat arra is felhívta a figyelmet, hogy kedden nagyon erős UV-B sugárzás várható. A napon akár 15-20 perc alatt is le lehet égni. Emiatt mindenkitől azt kérik, hogy fokozottan védekezzen a leégés ellen, és aki teheti, délelőtt 11 és délután 3 óra között kerülje a napozást.
Az előrejelzés szerint kedden is többnyire derült, napos időre lehet számítani, de estefelé északkeleten nem zárható ki egy-egy zápor, zivatar. Általában gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, csupán keleten, északkeleten élénkül meg a szél, illetve az esetleges zivatar környékén kis területen akár viharos széllökés is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 31-35 fok között várható, késő estére 22-28 fok lesz.

Szerdán derült vagy gyengén felhős idő várható. Csapadék nem valószínű. Az északi szél időnként megélénkül, néhol meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 35 fok között alakul.

Változást a csütörtök hoz: északnyugat felől többször erősen megnövekszik a felhőzet, és délutántól egyre több helyen alakul ki zápor, zivatar. Az északi, északnyugati szél megélénkül, néhol meg is erősödik. Zivatar környékén viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 19, a legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 32 fok között alakul.

A hét végére 30 fok alá enyhül a meleg, és szórványosan lehet zápor, zivatar.