Scorpions és Omega koncert a Hősök terén

Két legendás zenekar, a német Scorpions és a magyar Omega lép fel június 16-án, hétfőn este a fővárosi Hősök terén rendezendő Szabadságkoncerten.

 

Mecky__Klaus_full_uj_fekvo_lead

Az ingyenes koncert a Nagy Imre és társai 1989-es újratemetése, valamint a rendszerváltoztatás 25. évfordulója alkalmából szerveződő, Közös siker elnevezésű eseménysorozat része, ennek fővédnöke Áder János köztársasági elnök. A koncert a Hősök terén június 16-án 18 óra 30 perckor kezdődik. Az est sztárvendége a Scorpions lesz, amely 1989-ben Wind of Change című dalával emléket állított a kelet-európai rendszerváltoztatásoknak.
“Amikor néhány hónappal ezelőtt megkerestek minket a Szabadságkoncert ötletével, az jutott eszünkbe, hogy a Scorpionst is meg kellene hívni, mert a német csapat bevonásával sokkal kifejezőbb lenne a rendszerváltoztatás 25. évfordulójára megemlékezni” – mondta Kóbor János, az Omega énekese az MTI-nek.
Az Omega már 50. születésnapi, jubileumi évében tervezett egy koncertet a Hősök terére, az végül nem valósult meg, helyette a Sportarénában játszottak 2012 októberében.
Az a koncert véglegesen lezárt az Omega történetében egy korszakot, az együttes túlnőtt azon, hogy egy öttagú rockzenekar legyen. Már régóta egy olyan produkció, amelynek szerves része egy kiegészítő csapat Szekeres Tamás gitárossal, Gömöry Zsolt billentyűssel és a többiekkel, valamint a nagyzenekar és a nagykórus. Most is velünk lesz a Danubia Szimfonikus Zenekar” – mesélte Kóbor János.
Mint mondta, biztos, hogy még soha nem játszottak annyi ember előtt, mint ahányan június 16-án valószínűleg ott lesznek a Hősök terén és környékén az ingyenes eseményen. Elképzelhető, hogy akár százezer ember lesz kíváncsi az Omegára és a Scorpionsra.
Hangsúlyozta: a június 16-ai Hősök terei estet nem úgy kezelik, mint egy koncertet, inkább egyfajta eseményként. Előbb az Omega fog mintegy egy órát játszani, majd a Scorpions jön, végül néhány számot közösen fognak előadni. Kóbor János leszögezte: nem előzenekarként játszanak a Scorpions előtt, mint ahogy négy évtizeddel ezelőtt, a hetvenes évek közepén a német hard rock csapat sem az akkor ismertebb Omega előzenekara volt közös nyugat-európai turnéjukon.
“Az 1976-ban egy német kiadónál megjelent Time Robber (Időrabló) lemez a csúcsidőszakunk volt, a koncerteken együtt játszottunk Franciaországban, a Benelux-államokban, Nyugat-Németországban és Svájcban. Nagyon jó viszonyba kerültünk a Scorpions két őstagjával, Klaus Meine énekessel és Rudolf Schenker gitárossal, de a többiekkel is, akkor ott gitározott Uli Roth is. Nem volt köztünk rivalizálás, más típusú zenét játszottunk, ők hard rockot, mi space-rockot” – jegyezte meg az énekes.
A Scorpions a nyolcvanas évekre lett világszerte ismert, befutott zenekar, később a rendszerváltozásnak az 1991-ben írt Wind of Change című dallal állítottak emléket. Három évvel később Meine és Schenker fellépett az Omega népstadionbeli esős koncertjén; Kóbor és Meine együtt énekelte magyarul a Fekete pillangót, angolul a Wind of Change-t. Ezt viszonozta 2009-ben Budapesten a Sportarénában, majd Kassán a Scorpions-koncerten Kóbor János és Molnár György gitáros. A Scorpions 1995-ben angol nyelven, White Dove címmel feldolgozta a Gyöngyhajú lányt.
Az Omega az elmúlt években a rocktól elszakadó, új értelmezésű átiratokat készített régi dalaira, ebből a Rapszódia és a Szimfónia után a tavaly ősszel elkezdődött Oratóriummal lett trilógia. Az OmegaOratórium CD még tavaly év végén jelent meg, ezt néhány hete követte a Szegedi Dómban és a Debreceni Református Nagytemplomban adott koncertekből készített Omega Oratórium Adventi koncertek című élő felvétel CD-n és DVD-n.
“Az Oratórium alapgondolata, hogy templomban adjuk elő, tehát nem minden Omega-dal fér bele a koncepcióba. Eredetileg csak egy alkalomról volt szó, december 1-jén Szegeden a bátaszéki katolikus templom tornyának felújítása érdekében. De olyan nagy sikerünk volt, hogy a szimfonikus hangszerelésekben nagy szerepet játszó Gömöry Zsolttal úgy döntöttük, ezt folytatni kell, és végül mind a négy adventi hétvégén volt egy templomi koncert” – tette hozzá.
Az Omega Oratórium projektben a rockzenekarból hárman vesznek részt, Kóbor János mellett Benkő László billentyűs és Debreczeni Ferenc dobos. A koncertek folytatódnak, most szombaton, május 31-én a békéscsabai Evangélikus Nagytemplomban lépnek fel, majd a produkció a templomból szabadtéri helyszínekre vonul át, július 19-én Tatán, egy héttel később Gyöngyösön, augusztus 8-án pedig – a Nagyon Balaton rendezvénysorozat részeként – a siófoki szabadtéri színpadon lesz látható és hallható.
“Külföldön is érdeklődnek az Omega Oratórium iránt, tizenkét németországi templomtól és Lengyelországból is kaptunk megkeresést, a közelmúltbeli marosvásárhelyi koncert után további erdélyi és felvidéki templomi fellépések is várhatók” – mondta Kóbor János.
Az Omega, minden idők egyik legsikeresebb magyar rockzenekara 1962-ben alakult. A hatvanas évek második felében első közép-kelet-európai zenekarként turnézhatott az Egyesült Királyságban. Világszerte több mint 50 millió albumot adott el, itthon eddig tizenhat stúdiólemez mellett több válogatás, koncertalbum és DVD jelent meg. A zenekarban Kóbor János, Benkő László, Debreczeni Ferenc és Molnár György mellett Mihály Tamás játszik basszusgitáron.
A Scorpions elődjének számító zenekar 1965-ben alakult, az első lemez 1972-ben jelent meg, az együttes százmilliónál is több eladott albummal, számos arany- és platinalemezzel rendelkezik, és az Echo-díjtól a World Music Awardig számos jelentős zenei elismerést megkapott. A zenekar “világkörüli búcsúturnéja” keretében legutóbb 2011 júniusában játszott a Budapest Sportarénában. Jelenlegi felállásában Klaus Meine és Rudolf Schenker mellett Matthias Jabs gitározik, James Kottak dobol, Pawel Maciwoda basszusgitározik.