Több rendőr lesz az utcákon

Tovább erősíti a közterületi szolgálatot a rendőrség, júliustól az észak-magyarországi régióban tavaly szeptemberben bevezetett, 24 órás rendőri jelenlétet biztosító mintaprogramot az ország minden megyéjére kiterjeszti. Erről Papp Károly országos rendőrfőkapitány beszélt “A civil bűnmegelőzés hazai és nemzetközi tapasztalatai” című konferencián szerdán Budapesten.

Illusztráció

Illusztráció

Az ORFK tájékoztatása szerint a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy minden településen a bűnügyi és közbiztonsági igényeknek megfelelően biztosít járőrszolgálatot a rendőrség. Lesz olyan település, ahol visszatérő ellenőrzésekre lehet számítani, de olyan is, ahol állandó rendőri jelenlétre kell számítani mindaddig, amíg indokolt. A Készenléti Rendőrség szükség esetén továbbra is biztosít megerősítő erőket a megyei főkapitányságok számára.

Papp Károly felidézte: az Országos Rendőr-főkapitányság tavaly az ország északkeleti régiójában, öt megyére kiterjedően indította el a programot, amelyet az állampolgárok és az önkormányzatok pozitív visszajelzései alapján terjesztenek ki a többi megyére. Akkor a Készenléti Rendőrség állományából biztosítottak erőket a megyei főkapitányságok számára, hogy a megerősített rendőri jelenléttel fokozzák a lakosság szubjektív biztonságérzetét.  Az országos rendőr-főkapitány bejelentése szerint a program kiterjesztéséhez szükséges pluszforrásokat a kormány biztosította a rendőrség számára. 
Papp Károly a konferencia szünetében az MTI-nek és az M1 Híradójának kifejtette: a megyei rendőr-főkapitányságok és a Készenléti Rendőrség fogja biztosítani a 24 órás jelenlétet, és a szolgálat 95 százalékát a közterületen teljesítik. 
A tanácskozáson Papp Károly arról is beszélt, hogy a polgárok szubjektív biztonságérzete szempontjából döntő a közterületek és a nyilvános helyek rendje, 2013-ban a regisztrált közterületen elkövetett jogsértések száma 92 300 volt. Hangsúlyozta: az elmúlt tíz évben először volt 100 ezer alatti ez az érték.
A konferencia megnyitó beszédében Felkai László, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára arról beszélt, hogy a bűnözés minden országban nagyon komoly társadalmi probléma, ezért különösen fontos a bűncselekmények megelőzése. Ismertetve az állami és a civil bűnmegelőzési szervezetrendszert, hangsúlyozta: a feladat a két szegmens előnyeinek összevetése annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabb rendszer jöjjön létre. Az állam morális kötelessége ezeknek a társadalmi önvédelmi csoportoknak a segítése – mondta, ugyanakkor rögzítette, hogy a jogi eszközrendszerük nem bővíthető. 
Az államtitkár szerint Magyarországon a társadalmi bűnmegelőzést hatékonyan lehetett megvalósítani, és egyedülálló kiterjedettségű és hatékonyságú rendszernek nevezte a polgárőrséget.
Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke arról beszélt, hogy a közbiztonság a társadalom életminőségének meghatározó része, és az elmúlt időszak bizonyította, akármennyire szigorú az állami igazságszolgáltatás és következetes a bírói ítélkezés, szükséges a hatékony bűnmegelőzés. Ismertetve a tanács munkáját, arról is szólt, hogy nincs olyan, az életminőséggel összefüggő stratégia, amely esetében ne lenne helye a bűnmegelőzésnek, legyen szó akár az egészségügyről vagy az ifjúságról. 
Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke egyebek mellett a bűnmegelőzés nemzetközi összehangolását sürgette, mondván, miként a bűnüldözésben a rendőrségnek sok tapasztalata van a nemzetközi együttműködésben, úgy a bűnmegelőzésben is szükség lenne rá.