Fiatalkorúakat is kiszolgáltak

Vecsési üzletekben és sörözőkben végzett ellenőrzéseket a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a fiatalkorúak szeszes italokkal való kiszolgálása ügyében, minden vizsgált üzletben találtak szabálytalanságokat.

Illusztráció

Illusztráció

Ellenőrzéseket végzett Vecsésen a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság fiatalkorúak szeszes ital kiszolgálása ügyében. A napokban történt kontrollok során szinte kivétel nélkül, minden vizsgált vecsési üzletben és vendéglátó egységben tapasztaltak az ellenőrök szabálytalanságot, ami több százezer forintos pénzbírságot vonhat maga után ? tájékoztatott a Közbiztonsági és Környezetvédelmi Osztály vezetője. a város hivatalos honlapján. Rózsa Balázs információi szerint további fogyasztóvédelmi ellenőrzések várhatók a városban.

Az alkoholtartalmú italok és a dohányáruk kiszolgálását, értékesítését fiatalkorú személyek részére általános jelleggel a Kereskedelmi törvény 5. § (7) bekezdése tilalmazza:

?18. életévét be nem töltött személy részére szeszes italt, szexuális terméket, valamint dohányterméket kiszolgálni, illetve értékesíteni tilos. Az e bekezdésben meghatározott korlátozás érvényesítése érdekében a kereskedő feladatkörében eljáró személy, kétség esetén – saját eljárási jogosultságának igazolását követően – életkorának hitelt érdemlő igazolására hívhatja fel a terméket vásárolni kívánó személyt. Az életkor megfelelő igazolásának hiányában a termék kiszolgálását meg kell tagadni.?

Az alkoholtartalmú italok kiszolgálását és értékesítését 18. életévüket be nem töltött személyek részére a Korm. rendelet 16. §-ának (1) bekezdése is megtiltja:

?Vendéglátó üzletben, valamint kiskereskedelmi értékesítés során a 18. életévét be nem töltött személy részére szeszes italt kiszolgálni, illetve értékesíteni tilos.?