Sörözhet és kerékpározhat…büntetlenül?

Sanyi bácsi a nyugdíjas hentesből lett falusi színjátszó újra élhet a szenvedélyeinek, sörözhet és kerékpározhat, büntetlenül.
A KRESZ legutóbbi módosítását követően többféle értelmezés jelent meg a kerékpárosok biztonságos vezetésére képes állapotának rendőrségi megítélésével kapcsolatban.
A rendőrség elárulta, hogy mire fog figyelni a rendőr, ha ittas bringást lát.

H.Szabó Sándor felvétele

H.Szabó Sándor felvétele

A Pest megyei Turán élő B.Nagy Sándor /66 éves/ nyugdíjas hentes mester, a ?Turai Komédiások? színjátszó kör oszlopos tagja egy-egy próba után szívesen ivott meg egy-egy sört a helyi étterem teraszán. Korábban is sokszor ?drót szamáron?érkezett,  ezért csak ?mankóként? használhatta kedvelt közlekedési eszközét hazafelé, mert különben megbüntethette volna a helyi rend őre.
A településen közismert Sanyi bácsinak már nem kell tartani ettől, az új rendelet hatályba lépésével. Csak annyit fogyaszt, hogy mások és saját épségét ne veszélyeztesse és az úton tarthassa járművét amíg biztonságosan haza kerekezik. De azért a ?közegnek? már messziről köszön, jobb a békesség.

Sörözés után, H.Szabó Sándor felvétele

Sörözés után, H.Szabó Sándor felvétele

 

Nincsen határérték, a rendőr dönti el, hogy közlekedésre alkalmas-e a kerékpáros, az ORFK közleménye:

A hatályos KRESZ rendelkezése szerint kerékpáros esetében az ittasság akkor valósít meg jogsértést, ha a kerékpáros e miatt nincs a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban, amely szabálysértésnek minősül. Ez alól kivételt képez, ha valaki ittas állapotban legalább súlyos testi sértést eredményező balesetet okoz, amely bűncselekmény.
A fentieken kívül az a kerékpáros is megsérti a jármű biztonságos vezetésre képes állapotra vonatkozó előírásait, aki egyéb okokra visszavezethetően egészségi, lelki, fizikai állapota miatt nem képes a tőle elvárt időn belül a forgalmi helyzetet felismerni, arra megfelelően reagálni, avagy a szükséges magatartást tanúsítani.

bringa sör1
A kerékpáros ittasságának ellenőrzése akkor indokolt, amennyiben a járművezető közlekedési magatartása, viselkedése vagy testi tünetei alapján (mint, például a kéz és a láb együttmozgásának nehézségei, egyensúlyzavar, állás-, járásképtelenség, kézremegés, akadozó beszéd, agresszivitás vagy labilis érzelmi állapot) arra lehet következtetni, hogy valamilyen vezetési képességre hátrányosan ható szer fogyasztása miatt nincs a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban.

A rendőrség továbbra is kiemelt fontosságú feladatának tekinti a közlekedők biztonságát, a közúti közlekedési balesetek számának visszaszorítását.