Nézőpont: Nincs polgármesterváltó hangulat

Az emberek többsége elégedett a polgármesterével függetlenül attól, hogy kormánypárti, baloldali, vagy párton kívüli az adott település vezetője.

 

A Fidesz-KDNP továbbra is vezet a pártok versenyében, a kormánypártokkal az összes megkérdezett 33 százaléka szimpatizál ? derül ki a Nézőpont Intézet 1000 fős telefonos közvélemény-kutatásából, amely július 21-24. között készült a Heti Válasz megbízásából.
A Fidesz támogatottsága ugyanakkor csökkent az elmúlt havi méréshez képest (4 százalékkal), és visszaesett az országgyűlési kampány előtt mért novemberi szintre.
A baloldal megosztottsága miatt 13 százalékos támogatottsággal továbbra is a Jobbik a második legnépszerűbb párt az összes megkérdezett körében. Az országgyűlési választáson még közösen induló három baloldali párt sorrendje az európai parlamenti választás eredményét tükrözi: az MSZP a legerősebb 7 százalékkal, a DK a második 5 százalékkal, míg az Együtt-PM 3 százaléknyi szimpatizánssal rendelkezik az összes megkérdezett körében. Az LMP támogatottsága e körben jelenleg 6 százalékos.

Nezopont_kutatas0730
57 százalékos választási részvétel mellett a potenciális támogatottsági adatok követik a teljes népességben látható trendeket. E körben a Fidesz-KDNP 41 százalékos potenciális támogatottságával szintén előnyben van. A Jobbik 23, az MSZP 13, a DK és az LMP 8-8, az Együtt-PM pedig 6 százalékos potenciális támogatottsággal rendelkezik.
A megkérdezettek 23 százaléka teljes mértékben elégedett települése polgármesterének munkájával, további 44 százalék pedig inkább elégedett. Az így összességében kétharmadnyi elégedettre mindössze 22 százaléknyi elégedetlen jut (11 százalék nem tudott állást foglalni a kérdésben).
A polgármesterrel való elégedettség független attól, hogy kormánypárti, baloldali, vagy párton kívüli az adott település vezetője. Minden esetben kétharmad körüli ugyanis a városvezetéssel elégedettek aránya.

Egy országos mérésből persze nem lehet minden település kapcsán pontos képet vázolni a városvezetés megítéléséről, de az eredmények azt mutatják, hogy országos szinten nézve a társadalom többsége jelenleg elégedett a helyi vezetők munkájával.