Egy óra alatt több eső esett, mint a fővárosi havi átlag

Budapesten és térségében is okoztak károkat a szerda délutáni zivatarok. Pestszentlőrincen egy óra alatt több eső esett, mint a fővárosi augusztusi havi átlag.

    

Üllői út, Fotó: Mihádák Zoltán

Üllői út, Fotó: Mihádák Zoltán

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán kora este honlapján azt írta: a fővárost a kora délutáni órákban kelet felől érték el a zivatarok. A legtöbb csapadékot a meteorológiai szolgálat pestszentlőrinci állomásán mérték. Ott 3 óra alatt 67 milliméternyi eső hullott. Ebből több mint 60 milliméter egy óra alatt – írta a meteorológiai szolgálat, hozzátéve: a harminc éves átlag alapján 54 milliméter körül van a főváros térségében az augusztusi havi csapadék.

Pestszentlőrinc, Fotó: Sárosi Gyula

Pestszentlőrinc, Fotó: Sárosi Gyula

Kiss Norbert, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője az MTI-t arról tájékoztatta: a Budapesten lehullott nagy mennyiségű csapadék és erős szél miatt szerda kora estig több mint nyolcvan bejelentés érkezett a katasztrófavédelem ügyeletére. A fővárosi tűzoltókat általában leszakadó ágak, kidőlt fák, elárasztott pincék és garázsok miatt riasztották. A kárfelszámolás folyamatos.
Csámpai Attila, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt közölte: házak pincéit, valamint több szuterént is elöntött a víz a Pest megyei Veresegyház térségében, ahol rövid idő alatt jelentős mennyiségű eső esett heves szél kíséretében. 

Nyugati téri aluljáró

Nyugati téri aluljáró

Hozzátette: Veresegyházon kívül Erdőkertesről és Szadáról érkezett a legtöbb, körülbelül húsz bejelentés vízkárokról. Számos ingatlan pincéjében 20-30 centiméter magasan áll a víz, a rövid idő alatt lezúduló csapadékot csak nehezen nyelik el a lefolyók. A tűzoltók folyamatosan szivattyúznak ? tette hozzá.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat szöveges figyelmeztetésében azt írta: továbbra is várható helyenként nagy mennyiségű csapadék, felhőszakadás. Általában 25-50, de néhol 55 milliméternél is több eső eshet, amit villámlás kísérhet.
Elsősorban a Dél-Dunántúlon hullhat kiadós eső. Főként az Alföldön – kis valószínűséggel – egy-egy heves zivatar is lehet, amelyet károkozó (akár 90 kilométer/óránál is erősebb szélroham és nagyobb méretű jég kísérhet. Legkevésbé a nyugati, északnyugati határvidéken valószínű zivatar – tették hozzá.
Szerdára Győr-Moson-Sopron és Vas megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetéseket adtak ki a heves zivatarok, a felhőszakadás, illetve a jelentős mennyiségű csapadék miatt. A veszélyjelzés szerint csütörtökön is az ország nagy részén lehetnek heves esőzések.