A családok többségének jelentős anyagi teher az iskolakezdés

Az iskoláskorú gyermeket nevelő magyar családok csaknem egyötöde számára vállalhatatlanul nagy anyagi terhet, 50 százalékuk számára pedig jelentős, nehezen megoldható kiadást jelent a szeptemberi iskolakezdés – hangzott el az Ökumenikus Segélyszervezet hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten.

    iskolaszerek

A magyar családok iskolakezdését vizsgáló, augusztusban lezajlott, 1000 fős online felmérés eredményeiből az is kiderült, hogy a családok csupán 26 százaléka tudja a kiadások átcsoportosítása nélkül kigazdálkodni a szeptemberi iskolakezdés költségeit, 60 százalékuk más, fontos kiadások csökkentésével, de van, aki csak kölcsönökből tudja megoldani a beiskolázást – ismertette az eredményeket Kmetty Zoltán, a felmérést végző Kutatópont véleménykutatási vezetője.
Elmondta, hogy azoknak a családoknak, amelyek kénytelenek átcsoportosítani kiadásaikat, az élelmiszerköltségeket 77 százaléka csökkenti, a csekkek befizetését 29 százalékuk tolja el, hitelei törlesztését pedig 9 százalék halasztja későbbi időpontra. Hozzátette: a gyerekek száma növeli a családok szegénységi kockázatát.
A felmérésből az is kiderült, hogy a tanszerek vásárlásakor a szülők 47 százaléka figyel az áru minőségére, míg a többség inkább az árat tartja szem előtt.
A kutatás vezetője hangsúlyozta: ma Magyarországon csak kevesen vesznek részt adományozóként az Ökumenikus Segélyszervezet tanévkezdést segítő jótékonysági programjához hasonló akciókban, a megkérdezettek csupán 20 százaléka támogatott korábban ilyen segélyprogramot.
Az Ökumenikus Segélyszervezet harmadik alkalommal szervezte meg Tanévkezdés együtt! elnevezésű jótékonysági programját, amellyel most is 1000 gyerek iskolakezdését kívánták segíteni – idézte fel Rácsok Balázs, a szervezet szociális és fejlesztési igazgatója.
Kiemelte, hogy ebben az évben is sikerült túllépni a cél eléréséhez szükséges 10 millió forintos határt, a fennmaradó összeget a nehéz helyzetben élő családok évközi kiadásainak csökkentésére fordítják. Az utolsó csomagokat ma adják át a rászoruló gyerekeknek.
Az igazgató hangsúlyozta: a kampány fontos eleme, hogy a gyerekeket minőségi tanszerekkel és torna- vagy úszásfelszerelésekkel segítsék, hogy a rosszabb körülmények között élőknek ne kelljen kirekesztettnek érezniük magukat társaik között. “Ez azért is fontos, mert sokszor kényszerűségből olyan rossz minőségű tanszerekkel vannak ellátva ezek a diákok, amivel nem lehet megfelelően dolgozni” – mutatott rá.
A 1353-as adományvonalon szeptember 30-ig várják a felajánlásokat a nehéz sorsú gyerekek támogatására.