Több mint ezer gyanúsított a nyelvvizsga botrányban

Több mint ezer gyanúsítottal szemben fejeződött be a nyelvvizsga ügy nyomozása Pest megyében. A bűnszervezet Budapesten, Vácott, Vecsésen működő nyelvvizsgáztató helyek dolgozóinak a megvesztegetése révén a vizsgák előtt megszerezte az írásbeli és laborfeladatokat, ezekből a vizsgázóknak személyre szabott megoldásokat készítettek.

nyelvvizsga_bizonyitvany_pqwr5z5645

Mintegy tíz éven keresztül működött a nyelvvizsga-bizonyítványok megszerzésére szakosodott bűnszervezet, melynek  felszámolása tavaly márciusban kezdődött meg. A bűnszervezet tagjai személyesen, újságokban, szórólapokon – toborozták azokat az embereket, akik úgy akartak német vagy angol nyelvből közép-, vagy felsőfokú nyelvvizsgát szerezni, hogy tényleges nyelvtudás helyett fizettek a bizonyítványokért. Az ország számos pontjáról jelentkező vizsgázótól a szervezők egymástól eltérő, a vizsga szintjéhez igazodó, illetve a vizsgázó anyagi helyzetéhez szabott árat kértek. Volt, akinek 100.000, volt, akinek 900.000 forintért szerezték meg a nyelvvizsga bizonyítványt.

A bűnszervezet Budapesten, Vácott, Vecsésen működő nyelvvizsgáztató helyek dolgozóinak a megvesztegetése révén a vizsgák előtt megszerezte az írásbeli és laborfeladatokat, ezekből a vizsgázóknak személyre szabott megoldásokat készítettek. A vizsgázók a megoldásokat vagy e-mailben, vagy a vizsga hajnalán személyesen kapták meg. Az is előfordult, hogy minderre egy iskola tornatermében került sor. A vizsgáztatók a szóbeli vizsgán előre egyeztetett kérdéseket tettek fel. Átlagosan havi 30 személyt juttatott a bűnszervezet íly módon nyelvvizsgához.

A gyanúsítottak között 110 rendőr, 27 pénzügyőr, 28 bv-s, 48 tűzoltó, ügyvédek, egyetemi oktatók, végrehajtók, élsportolók is voltak. A Pestvidéki Nyomozó Ügyészség a nyomozás befejezését követően 40 személlyel szemben vádat emelt önálló intézkedésre jogosult személy által, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt a Monori Járásbíróságon. A nyomozó ügyészség 914 személlyel szemben vádelhalasztást, 25 személlyel szemben megrovás alkalmazott.