Lovas Világjátékok – Dobrovitzék bronzérmesek

Bronzérmet nyert a Lázár Zoltán, Dobrovitz József, ifj. Dobrovitz József  összeállítású magyar csapat négyesfogathajtásban a franciaországi Caenben zajló Lovas Világjátékokon, amely négyévente mind a hét szakág világbajnokságát magában foglalja.
Cikkünk folyamatosan frissül.

Dobrovitz József hajtja fogatát az OTP Bank Lovas Világkupa négyesfogat-futamának helyosztó versenyén a Papp László Budapest Sportarénában 2012. december 1-jén.

“Örülnék, ha megtartanánk a második helyünket, melyet idén Aachenben elért a csapat. Márpedig Aachenben mindig mindenki ott van, aki számít” – mondta az MTI-nek még csütörtökön Tóth Tamás szövetségi kapitány, aki arról is beszámolt, hogy a körülmények ideálisak, az időjárás tökéletes, eső nem várható a vasárnapig tartó verseny idején.
A szakvezető hozzátette, a hétszeres világbajnok Lázár Zoltán és a 2004-ben csapatban vb-aranyérmes Dobrovitz József szereplésében egyéniben is “benne van” a dobogós helyezés. Utóbbiról megjegyezte, hogy egész évben rendkívül egyenletes teljesítményt nyújtott, negyedik lett például a vb-k után a legjelentősebb versenynek számító aacheni viadalon, ahol Lázár Zoltán hetedikként zárt. A csapat harmadik tagja ifj. Dobrovitz József, aki a zárószámban, azaz akadályhajtásban segíthet sokat a csapatnak, mert egy ottani jó eredménnyel leveheti a terhet két tapasztaltabb társa válláról.
“A díjhajtás a kulcs. Ha az első számban nyolc-tíz pontnál nem lesz nagyobb a hátrányunk, akkor bármi lehet. Ehhez szerintem 90 és 100 hibapont között kell zárnunk” – mondta Tóth Tamás. A felkészüléssel kapcsolatban megjegyezte, ezúttal nem volt közös edzőtábor, mindenki egyénileg hangolódott és inkább csak csapatépítés céljából találkoztak a hajtók.
A szerdai állatorvosi vizsgálaton mindhárom hajtó öt-öt lova megfelelt. A szombati maratonhajtás nyolc akadályáról úgy vélekedtek a magyar hajtók a keddi bejárást követően, hogy változatosak, a talaj kicsit kemény ugyan, ami szokatlan, de mindenki számára az lesz.
Lovas Világjátékokon eddig mindössze két érmet nyertek a magyarok: 1990-ben az első, stockholmi eseményen a négyesfogathajtó-csapat harmadik, míg egyéniben Bozsik József második volt. A négyesfogathajtó-világbajnokságokon legutóbb 2008-ban sikerült érmet szerezni, akkor a magyar trió harmadik lett. A magyar himnuszt pedig 2004-ben játszották le legutóbb: Kecskeméten a csapat mellett egyéniben Lázár Zoltán is diadalmaskodott.
Csütörtökön és pénteken a díjhajtást, szombaton a maratonhajtást, vasárnap pedig az akadályhajtás rendezik meg. A háromfős csapatok eredményébe minden számban a két jobbik hajtó teljesítménye számít bele.

Ifj. Dobrovitz 11. a díjhajtás első napja után

Ifj.-Dobrovitz-József

Ifj. Dobrovitz József a díjhajtás első, csütörtöki napján 23 induló közül a 11. helyet szerezte meg a négyesfogathajtók versenyében a franciaországi Caenben zajló Lovas Világjátékokon, amely négyévente mind a hét szakág világbajnokságát magában foglalja.

A 22 éves vecsési hajtó produkciójára 57,10 hibapontot kapott. Tóth Tamás szövetségi kapitány úgy értékelt az MTI-nek, hogy a teljesítménnyel elégedett, a pontszámmal nem.
“Élete legjobb díjhajtását mutatta be. Ez a jövőre nézve nagyon biztató, a pontokkal nem kell foglalkozni, a csapat szempontjából neki úgysem díjhajtásban kell hoznia magát” – mondta a szakvezető.
A mezőny első felének bemutatkozása után a holland Ijsbrand Chardon vezet 42,12 hibaponttal honfitársát, Koos de Rondét (46,25) és a német Christoph Sandmannt (47,13) megelőzve. Chardon a legutóbbi hét vb-n egyéniben dobogós volt, két arany-, négy ezüst- és legutóbb egy bronzérmet nyert, a korábbi vb-kről még két arany-, egy ezüst- és két bronzérem teszi teljessé gyűjteményét.
A magyar csapat másik két tagja, a hétszeres világbajnok Lázár Zoltán és a 2004-es kecskeméti vb-n csapatban aranyérmes Dobrovitz József pénteken mutatkozik be. Szombaton a maratonhajtást, vasárnap pedig az akadályhajtást rendezik meg. A háromfős csapatok eredményébe minden számban a két jobbik hajtó teljesítménye számít bele.

 

 Jól sikerült a magyarok pénteki díjhajtása

A díjhajtás után egyéniben Dobrovitz József a hatodik, Lázár Zoltán pedig a nyolcadik helyen áll, míg az ifj. Dobrovitz Józseffel kiegészülő magyar csapat harmadik a franciaországi Caenben zajló Lovas Világjátékokon, amely négyévente mind a hét szakág világbajnokságát magában foglalja.

 A hétszeres világbajnok Lázár Zoltán 47,84 hibapontot kapott a bíróktól, míg a 2004-es kecskeméti vb-n csapatban aranyérmes Dobrovitz József, a 46 fős mezőny utolsó hajtójaként 46,78 hibaponttal zárta a nyitószámot. Utóbbi fia, ifj. Dobrovitz József már csütörtökön bemutatta a gyakorlatát, 57,10 hibapontjával pedig 23. pozícióból várja a folytatást.
“Összességében elégedett lehetek. Egyrészt mindhárman idei legjobb díjhajtásukat produkálták, másrészt azt szerettem volna, ha csapatban 100 hibapont alatt maradunk és ez sikerült. Rég volt ilyen, hogy az első nyolcban két magyar legyen a díjhajtás után, amely a leggyengébb számunk” – értékelt az MTI-nek Tóth Tamás szövetségi kapitány, aki hozzátette, innentől már nincs szerepe a bírói szubjektivitásnak.
A szakvezető arról is beszélt, hogy a magyar trió hátránya ugyan kicsit nagyobb a remélt tízpontosnál a hollandokkal szemben, de a vb-k utáni legrangosabb aacheni viadalon, melyen második lett Magyarország, ez húsznál is több volt, ráadásul a második amerikaiak alig több mint hatpontos előnye nem túl sok, tekintve, hogy ők maratonhajtásban nem annyira erősek.
A díjhajtás után a két éve ezüstérmes amerikai Chester Weber vezet 32,21 hibapontos teljesítményével a kétszeres címvédő ausztrál Boyd Exell előtt, akinek hátránya több mint három pont, míg a harmadik holland Theo Timmermann öt ponttal van lemaradva.
Csapatban a háromszoros címvédő holland hármas áll az élen viszonylag nagy különbséggel: közel kilenc ponttal az amerikaiak és több mint 15 ponttal a magyarok előtt.
Szombaton a maratonhajtást, vasárnap pedig az akadályhajtást rendezik meg. A háromfős csapatok eredményébe minden számban a két jobbik hajtó teljesítménye számít bele.

Állás a díjhajtás után:

egyéni:
1. Chester Weber (amerikai) 32,21 hibapont
2. Boyd Exell (ausztrál) 35,51
3. Theo Timmermann (holland) 37,28
…6. Dobrovitz József 46,78
…8. Lázár Zoltán 47,84
…23. ifj. Dobrovitz József 57,10
    

csapat:
1. Hollandia 79,40 hibapont
2. Egyesült Államok 88,31
3. Magyarország 94,62

 

Harmadik a magyar csapat a maratonhajtás után

Megőrizte harmadik helyét a magyar csapat a négyesfogathajtók szombati maratonhajtása után a franciaországi Caenben zajló Lovas Világjátékokon, amely négyévente mind a hét szakág világbajnokságát magában foglalja.
A magyarok erősségének számító számban a 2004-es kecskeméti vb-n aranyérmes Dobrovitz József szerepelt a legjobban hetedik helyével, de a díjhajtásban elért hatodik helyhez képest egy pozíciót rontva hetedikként várja majd a vasárnapi befejezést. A hétszeres világbajnok Lázár Zoltánnak viszont nem sikerült jól a maratonhajtás, mindössze 17. lett, így összetettben a nyolcadikról a tizedik helyre csúszott vissza. A magyar csapat harmadik tagja, ifj. Dobrovitz József önmagához képest kiválóan teljesített, 14. lett a legnehezebb számban, melynek köszönhetően ő hét helyet javítva már 17. az akadályhajtás előtt.
“Kényszerű okokból változtatnia kellett Zolinak a fogata összetételén, mert az egyik lónak seb volt a szájában. A csapat érdekében tette ezt, mert emiatt akár ki is zárhatták volna a szigorú állatorvosi előírások miatt” – mondta az MTI-nek a kettesek között kilencszeres világbajnok Lázár Vilmos, a Magyar Lovasszövetség elnöke, aki hozzátette, hogy az elején nem ment jól az öccse, a negyedik akadályban egyik lova például rossz helyre fordult, emiatt plusz kört kellett tennie testvérének, azaz csak ez a hiba legalább három-négy hibapontot eredményezett. Megjegyezte, a hátralévő négy akadályra már összeszokott a fogat, de csodát nem sikerült tenni.
Tóth Tamás szövetségi kapitány Lázár Zoltán nehézségeit figyelembe véve elégedett volt a maratonhajtással, külön kiemelte a mindössze 22 éves “kis Dobrovitz” teljesítményét, mert értékelése szerint azzal maradt érmes pozícióban a magyar trió.
Az élcsoportban a kétszeres címvédő, a díjhajtás után második ausztrál Boyd Exell állt az élre, ugyanis maratonhajtásban a harmadik legjobb eredményt érte el, míg az első szám legjobbja, az amerikai Chester Weber csak 12. lett a másodikban. A harmadik helyét megőrizte a holland Theo Timmerman.
Csapatban a legutóbbi három vb-n aranyérmes hollandok nagy fölénnyel vezetnek, 14 pontnál is nagyobb az előnyük, azaz már csak elveszthetik az aranyérmet. A németek – a magyarokat is megelőzve – kiváló maratonhajtásukkal feljöttek a második helyre, a magyarok pedig az amerikaiakat előzték meg, így továbbra is harmadik helyen állnak.
Tóth Tamás azt mondta, ha két hajtónak sikerülne hibátlan akadályhajtást produkálnia, akkor lehet remény az ezüstérem megszerzésére, mert a 6,07 pontos hátrány a németekkel szemben mindössze két verőhibának és minimális időtúllépésnek felel meg. Hozzátette, a zárószám mindhárom magyar hajtónak az erőssége közé tartozik.
A magyarok legutóbb a 2008-as vb-n szereztek érmet, akkor a csapat harmadik lett. Világjátékokon pedig csak az 1990-es első, stockholmi eseményen volt magyar dobogós, méghozzá a csapat harmadik, Bozsik József pedig egyéniben második lett.
Vasárnap az akadályhajtással zárul a vb. A háromfős csapatok eredményébe minden számban a két jobbik hajtó teljesítménye számít bele.

 

Bronzérmes a magyar csapat négyesfogathajtásban

OTP_fogat_Dobrovitz_Jozsef_vk11_96290

Bronzérmet nyert a Lázár Zoltán, Dobrovitz József, ifj. Dobrovitz József  összeállítású magyar csapat négyesfogathajtásban a franciaországi Caenben zajló Lovas Világjátékokon, amely négyévente mind a hét szakág világbajnokságát magában foglalja.

A győzelmet nagy fölénnyel a sorozatban negyedszer aranyérmes hollandok szerezték meg a németek előtt. A magyarok legutóbb a 2008-as vb-n szereztek érmet, a csapat akkor is harmadik lett. Világjátékokon pedig csak az 1990-es első, stockholmi eseményen volt korábban magyar dobogós:  a csapat harmadik, Bozsik József pedig egyéniben második lett.
Egyéniben ezúttal Dobrovitz József volt a legjobb magyar a hetedik helyével, Lázár Zoltán 12., ifj. Dobrovitz József pedig 14. lett. Az aranyérmet sorozatban harmadszor az ausztrál Boyd Exell szerezte meg a két éve is ezüstérmes amerikai Chester Weber és a holland Theo Timmerman előtt. Ezzel megszakadt a sportág ikonjának, a szintén holland Ijsbrand Chardonnak  nagy sorozata, aki az elmúlt hét vb-n dobogós volt egyéniben, most viszont “csak” negyedik lett.
A magyarok úgy vágtak neki a vasárnapi zárószámnak, az akadályhajtásnak, hogy ha hibátlanul hajtanak, akkor a németekkel szembeni 6,07 pontos hátrány két verőhibának és minimális időtúllépésnek felel meg. A 22 éves ifj. Dobrovitz megadta ennek esélyét, ugyanis egyetlen labdát sem vert le a bójákról, és szintidőn belül teljesítette a pályát. A hétszeres világbajnok Lázár aztán 3,95 hibaponttal zárt, de nem ez bizonyult döntőnek, hanem az, hogy a hátralévő három németből ketten is egy verőhibával zártak időtúllépés nélkül, így mindössze hat hibapontot szerzett a csapatuk, amely így már biztosan megőrizte második helyét a 2004-ben csapatban világbajnok Dobrovitz József szereplésétől függetlenül. A vecsési hajtó végül 3,66 hibapontot szerzett, de ezzel is megőrizte hetedik helyét egyéniben.
Az élmezőny tagjai közül a számot negyedikként kezdő, egyéniben négyszeres világbajnok Chardon nyomást helyezett riválisaira hibátlan hajtásával, de aztán valamennyi előtte álló makulátlanul teljesítette a pályát, azaz nem változott a sorrend.

A végeredmény:
egyéni:
1. Boyd Exell (ausztrál) 125,83 hibapont
2. Chester Weber (amerikai) 128,60
3. Theo Timmerman (holland) 133,88
…7. Dobrovitz József 142,74
…12. Lázár Zoltán 150,39
…14. ifj. Dobrovitz József 153,81
csapat:
1. Hollandia (Ijsbrand Chardon, Koos de Ronde, Theo Timmerman) 263,19 hibapont
2. Németország (Michael Brauchle, Christoph Sandmann, Georg von Stein) 283,56
3. Magyarország (Dobrovitz József, Lázár Zoltán, ifj. Dobrovitz József) 287,29