A méhkaptárokat is lopják

Egykor a természetbe kihelyezett kaptároknak és méheknek, a gyurgyalagok, vaddisznók és a fecskék, jelentették a legfőbb veszélyt. Az elmúlt időszakban már a tolvajok lettek a legfőbb veszélyforrások, akik nem csak mézet, hanem kaptárokat és eszközöket is eltulajdonítják.

2014 Kamerakkal vedik a mehkaptarokat H.Szabo Sandor felvetele

A méhcsaládok kitelepítésénél a méhészek figyelembe veszik, hogy nehezen megközelíthető helyet válasszanak, csak az arra hivatottak tudjanak róluk. Hogy mire ez az óvatosság? Kellendők lettek a nagy értékű méhészeti eszközök is tolvajoknál. Akik ezt a ?műfajt? művelik, egy részük rendelkezik alapvető szakértelemmel is.
Van aki így szeretne méhészkedni befektetés nélkül, van aki tovább adja az ?orgazdáknak?. A méhészek egy része, hogy biztonságba legyen az állomány, állandóan a helyszínen tartózkodva,  gyakori jelenlétével, vagy terület őrző ebekkel próbálja elriasztani a ?tilosban? járókat.

 

2015 Kamerakkal vedik a mehkaptarokat H.Szabo Sandor felvetele
A kaptárakat azonosító számokkal látják el, mely minden méhésznek más. Van aki a közterületeken jól bevált módszert hasznosítja-ha anyagi lehetőségei engedik-bekamerázza a területét és erre a figyelmet is felhívja. A méhészek elmondása szerint a több száz kaptárral rendelkezőknek már megéri, hogy nyomkövetőket is alkalmazzanak a méhkaptárok védelmében. A bűnmegelőzés már itt fontos lett, hogy ne a méhész fusson a méhei után.

 2017 Kamerakkal vedik a mehkaptarokat H.Szabo Sandor felvetele2018 Kamerakkal vedik a mehkaptarokat H.Szabo Sandor felvetele

 

H. Szabó Sándor felvételei