Jövedékiadó-csalók nyomára bukkant a NAV Vecsésen

Nem fizették meg a 217 millió forint jövedéki adót a feldolgozásra váró dohány után, amelyre titkos nyomozás és nemzetközi együttműködés eredményeként találtak rá egy budapesti és egy vecsési raktárban a NAV pénzügyi nyomozói.

    dohány

Titkos nyomozás és külföldi hatóságokkal való együttműködés vezette a NAV pénzügyi nyomozóit ahhoz a vecsési és budapesti raktárhoz, ahol csaknem 17 és fél tonna vágott dohányt és majd? 20 tonna szárított dohánylevelet tároltak az elkövetők. Az eddigi adatok szerint a jövedéki termékek után több mint 217 millió forint jövedéki adót nem fizettek be a költségvetésbe.

A gyanú szerint az egymással rokoni viszonyban lévő elkövetők feltehetően a Bolgár Köztársaság területéről származó vágott dohányt és szárított dohánylevelet nem a magyar piacra szánták.

A pénzügyi nyomozók a vecsési raktárban 800 kartondoboz, míg a budapesti raktárban további több mint 400 doboz vágott dohányt és szárított dohánylevelet találtak. Emellett megtalálták a csomagoláshoz szükséges 65 ezer kartondobozt is. Sőt, az elkövetők röntgengéppel tesztelték, mit láthatnak majd a vámosok a csomagokból.

Az itthoni nyomozással párhuzamosan Lengyelországban is büntetőeljárás folyik, amelynek során egy cigarettagyártó gépsort és 92 tonna vágott dohányt foglaltak le a lengyel kollégák. 

Az elkövetésben résztvevő személyek közül egy férfi van előzetes letartóztatásban, társa jelenleg is szökésben van. Ellene elfogatóparancs van érvényben. Az ilyen volumenű költségvetési csalás büntetési tétele kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés.