200 éves térkép Vecsésről

Biztosan már sokan rákerestek a lakóhelyükre a Google térkép műholdfelvételeinek segítségével, most azt is megtudhatjuk, hogyan nézett ki ugyanaz a terület 200 évvel ezelőtt.

 

vecsés 1810

 

Ha meg szeretnéd nézni, hogy Vecsést miként ábrázolta például “Pest és Buda katonai célú várostérképe” a XIX. század elején vagy egy másik térkép egy másik korszakban, a következőt kell tenned: 

  1. Látogass el erre a weboldalra.
  2. A baloldali Google-térképen zoomolj rá lakóhelyedre, vagy arra, ami érdekel. 
  3. Válaszd ki jobboldalt, hogy mely térkép részletét szeretnéd az adott helyre vetíteni!
  4. Láss csodát!
  5. Ezt több régi térképpel is eljátszhatod.

A Mapire térképrendszer lehetővé teszi, hogy a Habsburg Birodalom illetve az Osztrák-Magyar Monarchia történelmi térképein navigáljunk a legmodernebb technológiák segítségével. Fő célja egységesen készített, a teljes Birodalomra kiterjedő katonai felmérések, kataszteri térképek közreadása, emellett azonban más, érdeklődésre számot tartó régi térképeket (pl. várostérképek) is felkerülnek az oldalra. A régi térképeket összehasonlíthatjuk akár az OpenStreetMap, akár a Google Maps térképekkel, sőt a Google Earth segítségével lehetőségünk van 3 dimenziós összehasonlításra is.

Budapestre és környékére vonatkozóan a 18. századtól a 20. század közepéig mintegy 30 nagyon részletes térképet találsz a térképen.

A ll.világháború idején, légifelvételek alapján készült térképet ide kattintva tudod megtekinteni, melyen Budapest mellet jól látszik a többi között Vecsés és néhány környező település is.