Figyelem, ez a konyhasó veszélyes

Állati takarmányozásra szánt kálium-klorid felhasználásával gyártott, csökkentett nátrium tartalmú 13 tonna étkezési sót rendelt vissza azonnal a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
A hivatal felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a termék fogyasztása nem biztonságos. 

09.18_konyhaso1

A hatóság csütörtöki közleménye szerint az intézkedés a Compex-Só Kft. 2014-ben gyártott, csökkentett nátrium tartalmú termékeit érinti.A fogyasztók a visszahívott terméket a vásárlás helyére vihetik vissza.
A Compex-Só Kft. nyírtassi üzemében 2014-ben több alkalommal állati takarmányozásra szánt kálium-kloridot használtak fel összesen 13,3 tonna csökkentett nátrium tartalmú étkezési vákuum só gyártásához.
A laboratóriumi vizsgálatok megállapították, hogy a forgalomba hozott termékek nátrium és kálium tartalma változó, a gyártmánylap szerinti 70 százalék nátrium-klorid és 30 százalék kálium-klorid arány helyett előfordult 100 százalékos kálium-klorid, de 90 százalékos nátrium-klorid tartalom is.
Szakirodalmi adatok szerint a túlzott kálium bevitel veseelégtelenségben szenvedő betegek számára kedvezőtlen lehet. A fogyasztó félrevezetése a vártnál magasabb nátrium tartalom is, ezért az összes 2014-ben gyártott terméket visszahívták, forgalmazását megtiltották.

09.18_konyhaso2
A Nébih várhatóan bírság megfizetésére is kötelezi majd a vállalatot, mivel a gyártó gondatlanságból használt élelmiszer előállításához takarmányozási célra szánt alapanyagot, amivel jogsértést követett el.