Szén-monoxid mérgezés Nyáregyházán

Péntek este két felnőttet és egy gyermeket szállítottak kórházba Nyáregyházáról szén-monoxid-mérgezés miatt.

szén-monoxid

Egy Kossuth telepi nyolcvan négyzetméteres lakóház lakói lettek rosszul azt követően, hogy begyújtottak a kandallóba. A mentők megvizsgálták a két felnőttet és a gyermeket, és enyhe fokú szén-monoxid-mérgezést állapítottak meg.
Ezt követően szállították őket kórházba megfigyelésre. A helyszínre érkezett monori hivatásos tűzoltók a házban már nem tudtak gázkoncentrációt mérni.

Kezdődik a fűtési szezon, és biztonságunk érdekében ilyenkor a szén-monoxid vészjelzőket is megvásároljuk. A fogyasztóvédelem által megvizsgált 10 népszerű CO-vészjelző típusról  azonban kiderült, hogy 5 típus rossz.

co riasztó

A CO-mérők életmentő berendezések, nem megengedhető, hogy hibásan működjenek. Csak az elmúlt télen, 2013. szeptember 20. és 2014. április 15. között több mint 400-an szenvedtek valamilyen sérülést vagy enyhébb mérgezést országszerte, 15 emberen pedig már nem lehetett segíteni.

A helyzetet tovább rontja, hogy az elmúlt évtizedben elvégzett nyílászáró-cseréknél gyakorlatilag nem vették figyelembe a lakások szellőzését, a beépített gázkészülékek levegőigényét, így előfordulhat, hogy egy jól szigetelt lakásban olyan gázkészülékkel fűtenek, amely a lakás levegőjét használja, és esetlegesen oda is tolja vissza a szén-monoxidot.

Becslések szerint évente 10?30 ember veszti életét szén-monoxid-mérgezés következtében. Kisebb-nagyobb mérgezést pedig nagyon sokan megéltek már a fűtési szezonban, sokuk talán tudatában sem volt annak, hogy mérgezést szenvedett el.

A következő készülékek esetében a forgalomból történő kivonás és visszahívás elrendelése is megtörtént a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tájékoztatása szerint:
? Steck! SC 103 elemes táplálású szén-monoxid érzékelő,
? a csomagoláson Global, a terméken) SITERWELL GS832 hálózati feszültségről működő szén-monoxid riasztó,
? a csomagoláson Global, a terméken) SITERWELL GS804 elemes táplálású szén-monoxid érzékelő,
? a SOMOGYI ELEKTRONIC home by somogyi, COG 01 hálózati áramról működő szén-monoxid és gáz érzékelő,
? a SOMOGYI ELEKTRONIC home by somogyi CO 06 elemes táplálású szén-monoxid érzékelő.

Az érintett termékekről szóló jelentések és az elrendelt intézkedések a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján érhetők el.