17 éves lány kapta a Nobel-békedíjat

Idén megosztva Malala Juszafzai és Kailás Szatjárti kapta a Nobel-békedíjat. A 17 éves pakisztáni hölgy minden idők legifjabb Nobel-díjasa.

malala-yousafzai-ftr-600x400

Malala Juszafzai

Malala Juszafzai 1997-ben született és 11-12 évesen kezdett álnéven blogolni arról, hogy a pakisztáni Swat-völgyben a tálibok nem engedik a nőket iskolába járni. Ezután dokumentumfilm készült róla és világhírnévre tett szert. 2012 októberében a tálib szélsőséges merénylők fejbe lőtték, de sikerült egy londoni kórházban teljesen felépülnie.Malala 2013 márciusa óta az Edgbaston High School nevű birminghami magániskolában tanul.
A pakisztáni kitüntetett ifjú kora ellenére (most 17 éves) már hosszú évek óta küzd a lányok tanuláshoz való jogáért, és saját példájával bizonyította, hogy a gyermekek és fiatalok maguk is hozzájárulhatnak helyzetük javításához – állapította meg a Nobel-bizottság, hozzátéve, hogy a diáklány mindezt a legveszélyesebb körülmények között tette.

Kailás Szatjárti

Kailás Szatjárti

A bizottság indoklása szerint az indiai díjazott Kailás Szatjárti – Mahátma Gandhi hagyományának szellemében – nagyfokú személyes bátorságot tanúsítva békés tiltakozó akciókat és tüntetéseket vezetett ?a gyermekek anyagi okokból való súlyos kizsákmányolására összpontosítva?, s része volt jelentős nemzetközi gyermekjogi egyezmények kidolgozásában.

A kiadott közlemény szerint a bizottság fontosnak ítéli, hogy egy hindu és egy muzulmán, egy indiai és egy pakisztáni csatlakozott az oktatásért és a szélsőségesség ellen vívott közös harchoz, megjegyezve, hogy a nemzetközi közösségen belül sok más egyén és intézmény is hozzájárult ehhez. Számítások szerint ma 168 millió gyermekmunkás van a világon, míg ez a szám az ezredfordulón 78 millióval nagyobb volt. A dokumentum szerint a világ szegény országaiban jelenleg a lakosság 60 százaléka 25 éven aluli. A világ békés fejlődésének előfeltétele, hogy tiszteletben tartsák a gyermekek és fiatalok jogait, s különösen a konfliktusok sújtotta térségekben a gyermeki jogok megsértése ahhoz vezet, hogy az erőszak nemzedékről nemzedékre öröklődik. A bizottság végezetül megállapítja, hogy a gyermekek és serdülők elnyomása ellen és a jogaikért vívott harc hozzájárul ?a nemzetek közötti testvériség? megvalósításához, amit az alapító svéd Alfred Nobel végakaratában a békedíj elnyerésének egyik kritériumaként említ.