Pénzt kapnak az egykori Malév dolgozók

November közepén 900-950 egykori Malév-dolgozó követelésének egyharmadát fizeti ki a 2012-ben becsődölt nemzeti légitársaság felszámolója. Pilóták, légi utaskísérők, kereskedelmi és irodai dolgozók és minden egyéb egykori munkavállaló is szerepel a kifizetési listán.

A Malév korábbi dolgozóinak demonstrációja Budapesten 2014. március 29-én

A Malév korábbi dolgozóinak demonstrációja Budapesten 2014. március 29-én

A várakozáson felüli kifizetési mértékre a sikeres követelésbehajtás teremtett fedezetet, melyet a felszámoláson dolgozó volt malévos kollégáknak köszönhetünk – mondta a Világgazdaságnak Király József, a Malév volt HR-igazgatója. Hozzátette: ezzel a kifizetéssel – figyelembe véve a Bérgarancia Alapból már teljesített juttatásokat – a belföldi dolgozók átlagosan a bruttó követelésük közel 50 százalékát megkapják (ez az alacsony keresetűeknél elérheti a 70-80 százalékot is, a magasabb keresetűek kielégítése az átlag alatt teljesül százalékosan). Pilóták, légi utaskísérők, kereskedelmi és irodai dolgozók és minden egyéb egykori munkavállaló is szerepel a kifizetési listán.

Bruttó összegről van szó, ráadásul többen beleesnek majd a 75 százalékos különadó sávjába is: állami foglalkoztatottaknak a végkielégítésük három és fél millió forint feletti része után kell megfizetniük a különadót. A felszámolóbiztos a Kúria döntéséig vitte el a kifizetés kérdését. Ebben végül a bíróság a felszámolás alatt keletkezett munkavállalói követelések arányos kifizethetőségét hagyta jóvá.
Nagyon sok munkánk volt abban, hogy végre legalább részben megtörténjen a kifizetés. Sokan már nem is reménykedtek ebben. A folyamat azonban ezzel nem zárult le ? mondta a Világgazdaságnak Demeter Csaba, a Hunalpa Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesület elnöke. Egyrészt mintegy 300 dolgozó perli az államot, nem mondanak le ugyanis a követelésük kétharmadáról. Másrészt a 75 százalékos különadó ügyét a strasbourgi bíróság elé viszik.
A felszámolói vagyonból még egy repülőgép és részben peresített követelések értékesítésre várnak (eddig közel 20 sikertelen meghirdetés volt), ezek sikeres értékesítését követően a befolyt pénzből még várható kifizetés a dolgozóknak. Ennek mértéke várhatóan nagyságrendekkel alacsonyabb lesz a mostani kifizetés összegénél.