Külföldről rendel ajándékot? A NAV is nyitva tartja a szemét

Egyre többen rendelnek árut külföldről, főleg karácsony előtt, de ehhez nem árt tisztában lenni az erre vonatkozó szabályokkal. Mi után mennyit kell fizetni? Mit kell ráírni a küldeményre? Mi van, ha EU-s országból rendelek, és mi a helyet, ha nem?

Az idén 42 ezer külföldről rendelt csomag után kellett áfát vagy vámot fizetnie a vásárlóknak, a szám 60 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, amely arra utal, hogy növekszik az internetes vásárlás részaránya; a legtöbb megrendelt áru pedig Kínából és az Egyesült Államokból érkezik – mondta Teleki József pénzügyőr ezredes, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal repülőtéri főigazgatóságának vezetője kedden sajtótájékoztatón a vámkezelés helyszínén.

Postai alkalmazottak dolgoznak a Liszt Ferenc Budapest Nemzetközi Repülőtér mellett, a Magyar Posta Nemzetközi Posta Kicserélő Központjában

Postai alkalmazottak dolgoznak a Liszt Ferenc Budapest Nemzetközi Repülőtér mellett, a Magyar Posta Nemzetközi Posta Kicserélő Központjában

Molnár Róbert, a Magyar Posta Zrt. üzleti és logisztikai vezérigazgató helyettese pedig arról számolt be, hogy a tavalyi 11 millió után az idén várhatóan 12 millió csomagot kézbesít a posta, ezzel a piac egyharmadát tudhatja a magáénak.
Teleki József a karácsonyi várható növekvő forgalomra tekintettel arra is felhívta a figyelmet, hogy az interneten az EU-n kívülről megrendelt áruk csak 22 euróig vám- és áfamentesek, e fölött 150 euróig a 27 százalékos áfát, míg 150 euró felett az áfát és a kereskedelmi vámtarifa szerinti vámot is meg kell fizetni.
A Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér melletti Nemzetközi Posta Kicserélő Központban végzik a beérkezett áruk vámkezelését.  Molnár Róbert elmondta, a karácsonyi forgalomban az interneten Kínából megrendelt áruk átfutási ideje 30-40 nap, az Unióból 2-9, míg a magyar webshopból megrendelt áru 1-2 nap alatt jut el a megrendelőhöz.
Az EU-n kívülről jövő csomagokat mindenképpen vámkezeli kell, ezt a posta és a vámhivatal munkatársai közösen végzik. A vámkezelés néhány perc alatt elkészül, amennyiben ismert az áru, annak értéke és a címzett is. Az általános megnevezés – például pamut póló, táblagép, telefon – nem elfogadható. Ilyenkor röntgenezik és ha szükséges ki is bontják a csomagot. Előfordul, hogy a valósnál alacsonyabb érték szerepel a fuvarlevélen, ilyenkor a megrendelőt megkérdezik, hogy mennyit fizetett az áruért.
Nem vámkezelhető a hamis termék, a védett növény és állat valamint a kábítószer sem. A gyógyszer vámkezeléséhez a Gyógyászati és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) engedélye szükséges.

Mikor mennyit kell fizetni?

Ha egy másik EU tagállamból rendelünk csomagot, akkor az vámszempontból belföldi forgalomnak tekintendő, tehát vámot és adót nem kell utána fizetni. Vám- és adómentes az az EU-n kívüli csomag, amely két magánszemélyek között küldés esetén nem haladja meg a 45 eurót, de ha cég küld valamit magánszemélynek, akkor 22 euró a vámmentesség határa.

Ha cég küldi magán személynek

0-22 euró között vám- és adómentes
22,1 -150 euró között vámmentes, de 27 % ÁFA terheli a küldeményt
150,1- euró feletti kereskedelmi vámtarifa szerinti vámtétel + 27% ÁFA

Ha magánszemély küldi magánszemélynek

0-45 euró között vám- és adómentes
45,1 -150 euró között vámmentes, de 27 % ÁFA terheli a küldeményt
150,1-700 euró között 2,5% vám + 27% ÁFA
700 euró és e felett kereskedelmi vámtarifa szerinti vámtétel + 27% ÁFA

Hamis termékeket és kábítószert tilos behozni, egyes termékeket pedig csak engedéllyel lehet importálni, ilyenek például a gyógyszerek, vagy a nemzetközileg védett növények és állatok.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egyik kábítószer-kereső kutyája csomagokat vizsgál át a Liszt Ferenc Budapest Nemzetközi Repülőtér mellett, a Magyar Posta Nemzetközi Posta Kicserélő Központjában

Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egyik kábítószer-kereső kutyája csomagokat vizsgál át a Liszt Ferenc Budapest Nemzetközi Repülőtér mellett, a Magyar Posta Nemzetközi Posta Kicserélő Központjában

Teleki József kitért a felderítési adatokra is. Idén október végéig 67 kábítószeres csomagot foglaltak le, az anyag súlya 12,5 kilogramm, az értéke pedig 23,2 millió forint volt. Gyógyszert 40 esetben találtak, ez közel 10 ezer tablettát jelent, 4,9 millió forint értékben.
A megrendelt árukhoz a Magyar Posta 2650 átvételi pontján lehet hozzájutni, ebből 50 csomag automata míg 150 Mol-benzinkút.