Lovas világkupa

Dobrovitz József nyerte a négyesfogathajtók bemelegítő versenyszámát a Papp László Sportarénában zajló Lovas világkupa szombati napján. A vasárnap tartott négyesfogathajtók főversenyén legjobb magyarként a harmadik lett.

 

dobrovitz

A 2004-ben csapatban világbajnok vecsési hajtó az első menetben még úgy is a leggyorsabb volt, hogy egy verőhibája miatt öt másodpercet hozzáadtak az idejéhez. A másodikban aztán a sportág élő legendája, Ijsbrand Chardon verhetetlen volt. Az egyéniben négyszeres világbajnok, a vk-sorozatban kétszer győztes holland hiba nélkül száguldott végig a pályán, de mivel elsőre három verőhibája is volt, így nem tudta megelőzni Dobrovitzot összesítésben.
Harmadikként a szabadkártyával induló ifjabb Dobrovitz József zárt, aki másodjára még apjánál is gyorsabb volt egy kicsivel. Mögötte a vk-t 2013-ban megnyerő, csapatban világbajnok szintén holland Koos de Ronde negyedik, a vk-ban 2008-ban győztes német Christoph Sandmann ötödik és honfitársa, Georg von Stein hatodik lett, hetedikként pedig a szintén szabadkártyával versenyző Osztertág Márk zárt.
A díjugratók késő esti vk-minősítő versenyén 37 lovas állt rajthoz, közülük a lengyel Jaroslaw Skrzyczynski teljesítette leggyorsabban hibátlanul a pályát. Mögötte az osztrák Markus Stock zárt másodikként, a harmadik és negyedik helyen pedig magyar lovas végzett Krucsó Balázs és a hétszeres fogathajtó világbajnok Lázár Zoltán fia, ifj. Lázár Zoltán személyében.
A sporteseményeken túl olyan világszínvonalú előadásnak is tapsolhatott az esemény közönsége, mint a francia Jean Francois Pignon szabadidomítású produkciója, amely egyszerre megható és látványos, amint egyetlen kényszerítőeszköz nélkül irányítja a lovakat. Emellett felléptek csikósok, huszárok, trükklovasok és persze délelőtt, amikor gyerekekkel telt meg a csarnok, volt póni galoppverseny is.
A vasárnapi program 8.10-től kezdődik, a négyesfogathajtók vk-fordulóját 14 órától, míg a díjugratókét 17.15-től rendezik.

Az eredményhirdetésen a rendezők köszöntötték a tegnap 75. életévét betöltő id. Dobrovitz Józsefet, akit ezúton is köszöntünk, és kívánunk neki további jó egészséget és hosszú életet!

Neve, munkássága tiszteletet sugároz a fogathajtók körében is. Háromnegyed évszázad!  Szinte az egész élete a lovak körül zajlott. Gyermekkorában lovaskocsival hordta az árut a piacra. Fiatalon megszerette a lovakat és a mai napig kitart mellettük. Húsz évvel ezelőtt a fogathajtó versenyek mellett is elkötelezte magát. Ma már Aachen és Breda mellett Vecsés, a világ három legrangosabb versenye között foglal helyett a versenynaptárban. 

Fia, Dobrovitz József sportkarrierjét, Világ- és Európa-bajnoki címeit örömmel nyugtázta. Nagy örömére szolgál, hogy unokái – Joci, Márk és Kristóf – is hajtószárat fogtak kezükbe. Ma már az ő eredményeikre is büszke.

Kívánjuk, hogy még sokáig szeretetben és egészségben tölthesse napjait családja, a fogathajtók és a szurkolók körében.

75.dobro

 

Legjobb magyarként Dobrovitz József harmadik lett a VK-futamon

Lovas világkupa Budapesten

A holland Koos de Ronde nyerte a négyesfogathajtók főversenyét a Papp László Sportarénában zajló UNIQA lovas világkupán, így megakadályozta honfitársa, Ijsbrand Chardon triplázását. Legjobb magyarként Dobrovitz József harmadik lett.

A vasárnapi vk-fordulóban a negyedikként induló, csapatban négyszeres világbajnok de Ronde volt az első, aki igazán gyors menetet produkált a maraton- és akadályhajtást ötvöző pályán, amit jól érzékeltet, hogy öt másodperces időbüntetést érő verőhibája ellenére is elsőként került 130 másodperc alá (124.83 mp). A szombati bemelegítő versenyszámban ifjabb Dobrovitz József egyedüliként mutatott be két hibátlan menetet, ezúttal viszont nem tudta megismételni ezt a teljesítményt, két verőhibájával elszállt az esélye arra, hogy bekerüljön a legjobb hármat felvonultató összevetésbe.
Az egyéniben négyszeres, csapatban kilencszeres vb-aranyérmes Chardon viszont a leggyorsabb volt az első körben, csaknem két másodperccel megelőzte a vk-sorozatot 2013-ban megnyerő de Rondét. Az egy nappal korábban legjobbnak bizonyult Dobrovitz Józsefnek szintén akadt egy verőhibája, a két hollandtól emiatt több mint öt másodperccel elmaradt, de az összevetésbe így is simán került be. A három legjobb mögött a német Georg von Stein negyedik, a szabadkártyával indult ifj. Dobrovitz ötödik, a szintén német Christoph Sandmann hatodik, míg az ugyancsak szabadkártyás Osztertág Márk hetedik lett.
A második, kissé rövidített pályán már nem hibázott a vecsési hajtó, ezzel magasra tette a lécet holland riválisainak. Csakhogy de Ronde elképesztő tempóban cikázott az akadályok között, s ezt hibátlanul tette, így több mint tíz másodperces előnnyel vette át a vezetést. Ezáltal az elmúlt két budapesti versenyen győztes Chardonnak kockáztatnia kellett, s bár a pályát gyorsabban teljesítette, két verőhibája miatt végül a második helyre szorult.
A sportesemények mellett olyan világszínvonalú előadásnak is tapsolhatott a közönség, mint amilyen a francia Jean Francois Pignoné volt. A látványos és megható szabadidomítású produkció során Pignon egyetlen kényszerítőeszköz nélkül irányította lovait. A programban felléptek csikósok, huszárok, trükklovasok, és délelőtt, amikor gyerekekkel telt meg a csarnok, volt póni galoppverseny is.