Ónos eső – hónapokig tarthat a megsérült távvezetékek helyreállítása

A főváros környéki régióban a rendkívüli időjárás miatt több távvezeték is megsérült, a helyreállítás akár hónapokat is igénybe vehet – tájékoztatta kedd délelőtt a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. az MTI-t. A cég később hozzátette: a Mavir szolgáltatása ettől függetlenül folyamatos.

 

Leszakadt nagyfeszültségű távvezeték, fotó:BKK

Leszakadt nagyfeszültségű távvezeték, fotó:BKK

A cég közölte: keddre virradóra megsérült az Albertirsa-Göd közötti 400 kilovoltos, valamint az Ócsa-Zugló közötti 220 kilovoltos távvezeték. A szélsőséges időjárás következtében több oszlop kidőlt, és a vezeték az M31-es autóútra zuhant. Személyi sérülés nem történt.
A Mavir szakemberei azonnal megkezdték a helyreállítást. A károk felmérése, a távvezeték helyreállítása azonban több hónapot is igénybe vehet – közölték. Az ellátás azonban a helyreállítás alatt is folyamatos marad – tették hozzá.

Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kedd reggel arról tájékoztatta az MTI-t, hogy hajnalban megnyitották, de reggel újra lezárták az M0-ás autóutat Gödöllővel összekötő M31-est felsővezeték-szakadás miatt. Mint mondta, hétfő este azért kellett teljes zárást elrendelni az M31-es autóúton, mert a 9-es kilométernél leszakadt egy felsővezeték. A hibát kedd hajnalra elhárították, az utat megnyitották, ám reggel 7 óra körül – egy másik vezeték elszakadása miatt – ismét le kellett zárni. A fővárost és az M3-as autópályát az M0-son át közelíthetik meg az autósok – tette hozzá.

Ónos es? - Lezártak egy útszakaszt Mogyoród és Gödöll?

Pest megyében éjfélkor mintegy 160 ezer fogyasztónál volt áramszünet, ez a szám reggelre 24 ezerre csökkent. A térségben 110 bázisállomás nem működik, de a távközlési cégek is igyekeznek kiküszöbölni a szolgáltatászavar. A megyében jegesek az utak, a ráfagyott víz súlyától folyamatosan dőlnek ki a fák, ami nehezíti a közúti közlekedést.
Dobogókőn az MTI tudósítójának beszámolója szerint az ónos eső következtében két-három centiméter vastag jégpáncél borítja a tájat, recseg-ropog az erdő, mindenütt letört ágakat, kidőlt fákat látni, néhány vasból készült villanyoszlop is eltörött.