Rogán: A Fidesz támogatja a kötelező drogtesztet

A Fidesz parlamenti képviselőcsoportja fenntartásokkal, “erős pontosításokkal”, de támogatja a Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) VIII. kerületi polgármester által felvetett kötelező drogteszt javaslatot – közölte Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. Az érintettek szűrése annyiba kerülne, mint a teljes magyar lakosság átfogó egészségügyi vizsgálata.

 

vizeletvizsgalatnagy

Közlése szerint voltak ellenvélemények a kormánypárti frakcióülésen, de a frakciónak “messze a túlnyomó többsége” támogatta a javaslatot. A frakcióvezető szavai szerint a drogszűrés ellenzői a drogot támogatják.
Kocsis Máté elképzelésének támogatását Rogán Antal azzal indokolta, hogy az általános drogszűréssel harcolni lehet a drogkereskedelem, a szervezett bűnözés ellen, és meg lehet védeni a gyermekeket.
A legfontosabb módosítási javaslatuk között említette, hogy a kiskorúak drogtesztjének eredményéről csak a szülő értesülhetne, kiskorúak esetében a teszthez nem párosulhatna jogkövetkezmény.
Rogán Antal kijelentette: a drogtesztjavaslat megvalósításához mindent hajlandóak mozgósítani, anyagi forrásokat, technikai eszközöket és megfelelő lebonyolítási menetrendet egyaránt. A vizsgálatokra a kormányt kérték fel, a törvényjavaslat pedig február végére készülhet el.
A kormányzópárt kommunikációs igazgatója péntek este írta ki Facebook oldalára, hogy a drog életveszélyes, “féltjük tőle a gyermekeket és a jövőnket is”. Szerinte érdemes lenne bevezetni a rendszeres drogkontrollt a döntéshozók és a közvélekedést formálók számára. A politikus azt javasolta, hogy a kormánypárt parlamenti frakciója tárgyalja meg a kérdést, és a részletszabályok megvitatása után készítsen jogszabálytervezetet.
A VIII. kerületi polgármester tervei szerint a politikusokra és újságírókra is vonatkozó drogtesztről Rogán Antal azt mondta: ez jogi kérdés, arról, hogy a politikusok és az újságírók esetében a teszt hogyan lenne megvalósítható, a fideszes Gulyás Gergely konzultál majd az igazságügyi tárcával, és legkésőbb január végéig véleményt tesz le erről a frakció asztalára.
Kérdésre úgy fogalmazott, “várjuk meg a végét” annak, hogy kire terjesztik ki a drogszűrést, de a közoktatásban részt vevő gyermekek esetében tartja a leginkább indokoltnak. A Kocsis Máté által javasolt 12-18 év közötti korosztályról azt mondta, a pontos korosztályt szakemberek bevonásával határozzák majd meg.
A frakcióvezető azt is jelezte, hogy szerinte társadalmi konzultációnak kell megelőznie a javaslatot. Példaként említette a szülői szervezeteket és a pedagógusokat.
Arra a kérdésre, hogy vizsgálják-e, a drogteszt milyen traumákat okozhat a gyermekeknél, a politikus azt válaszolta: sok orvosi vizsgálat nagyobb traumát jelenthet egy gyermeknek, ezért ezt a kérdést inkább “kekeckedésnek” nevezte.

Tízmilliárdokba kerülhet a kötelező drogteszt

drog

Az átlagemberek előtt is jól ismert hagyományos drogtesztek ma a drogpaletta 4-6 százalékát fedi le. Az ilyen tesztekkel való vizsgálatnak tehát ma semmiféle szakmai jelentősége nincsen, ennek negativitása nem jelent semmit. Ám a pozitivitása szintén nem, hiszen ezek a tesztek csak egy nagyon-nagyon egyszerű szűrővizsgálatra is éppenhogy alkalmasak, nem beszélve arról, hogy igazságügyi orvostani jelentőségük ezeknek abszolút nincsen. Egy esetleges pozitív vizsgálatot ugyanis meg kell erősíteni egy másodlagos speciális vizsgálattal – mondta el az indítvány kapcsán az InfoRádiónak Zacher Gábor toxikológus.

Innen kezdődnek a problémák: az a populáció, amely úgymond ki van jelölve mintaadásra, elég jelentős: mintegy háromnegyed millió emberről van szó. Míg az egyszerű tesztek 1000-1500 forintba kerülnek, a speciális vizsgálatok ára alaphangon 60 ezer, de esetenként 80 ezer forint. Ez tehát összesen mintegy 50 milliárd forintra rúgna. Akkor még nem is beszéltünk arról, hogy jelenleg az országban három olyan speciális műszer van, amely viszonylag nagy pontossággal a lehető legtöbb-féle piacon lévő szert ki tudja mutatni. És még nincs is száz százalékos lefedettség – hívta fel a figyelmet a Honvédkórház sürgősségi osztályának vezetője.

A főorvos egy ilyen speciális műszer árát mintegy 100 millió forintra becsüli. Ebből megyénként kellene legalább két darab. Ráadásul vizeletadó helyiség is szükséges, hogy elkerülhető legyen a csalás. A teljes bekerülési költség így akár a 100 milliárd forintot is elérheti Zacher Gábor szerint. A főorvos megemlítette, hogy az országban népegészségügyileg kiemelt a rákszűrés, a koleszterin- és vérnyomásmérés, a prosztata- és vastagbél szűrővizsgálat, valamint a méhnyakrák vagy emlőrák szűrővizsgálat.

Ebből az összegből pedig a teljes magyarországi populáció teljes szűrését meg lehetne valósítani – hangsúlyozta a szakember. Hozzátette: e betegségeknek jelenleg kicsit nagyobb a népegészségügyi veszélye, mint a kábítószernek.

A Honvédkórház sürgősségi osztályának vezetője rámutatott, hogy Magyarországon 800 ezer alkohol és 20 ezer kábítószerfüggő él. Alkoholbetegségben évente meghalnak mintegy 30 ezren, kábítószer-használat miatt tavaly huszonegynéhányan vesztették életüket, míg kórházba tartós betegség miatt nem kerültek többen, mint ezren. A kábítószer-használat népegészségügyi veszélye tehát az alkoholéhoz képest elenyésző – hangsúlyozta Zacher Gábor.

Kötelezően szondáztatná a képviselőket a PM

Parlamenti büfé

Parlamenti büfé

A Párbeszéd Magyarországért azt szeretné, ha minden képviselő kötelezően megfújna egy digitális alkoholszondát, mielőtt belép a parlamenti ülésterembe – erről a független Szabó Tímea beszélt hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján. A politikus hamarosan benyújt egy ezt célzó törvényjavaslatot. A PM társelnöke eszementnek nevezte Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester, a Fidesz kommunikációs igazgatója drogteszttel kapcsolatos felvetését, és arra emlékeztetett, hogy Zacher Gábor addiktológus szerint amíg Magyarországon drogfüggőből húszezer, addig alkoholfüggőből nyolcszázezer van.

Úgy fogalmazott: a politikusoknak példát kell mutatniuk, ezért törvényjavaslata szerint csak azok gyakorolhatnák képviselői jogaikat a Parlamentben, akik kötelezően megfújnának egy digitális alkoholszondát. Amelyik politikusnál ez két ezreléket vagy nagyobb mennyiséget mutat ki, azt arra a napra ki lehetne tiltani az ülésteremből – folytatta. Hozzátette, a jogszabály egyúttal felhatalmazná a házelnököt, hogy minden hétfőn “random módon” kiválasszon néhány képviselőt, akiktől vizeletmintát vesznek, hogy abból mérjék le a véralkoholszintjüket. Hangsúlyozta: felkérik a házelnököt, hogy erre a célra biztosítsa a saját irodájában lévő mellékhelyiséget és a mérésre “fogadjon fel hivatásos szakdolgozókat”.
“Az elmúlt hetekben napvilágot láttak olyan videók, amelyen illuminált állapotban levő képviselők vagy felszólalnak, vagy éppen végiglapogatják felszólalás közben a fél Jobbik-frakciót, vagy éppen dülöngélve alig tudnak elmondani néhány szót” – fogalmazott.

Jobbik: felderítésre és prevencióra kellene többet költeni

A Jobbik a rendőrség kábítószerrel kapcsolatos felderítő munkájára és a prevencióra fordítana több pénzt, a Fidesz drogteszt bevezetésére vonatkozó javaslatáról pedig a konkrét részletek ismeretében alakítja majd ki az álláspontját. Novák Előd, a Jobbik alelnöke hétfői sajtótájékoztatóján reagált a javaslatra, elfogadhatatlannak nevezte az iskolásokkal kapcsolatos általánosítást, ugyanakkor úgy vélte, valóban létezik a körükben valamennyire a probléma, azt azonban nem így kell megoldani. Az ellenzéki politikus szerint alapvetően a rendőrség feladata lenne, hogy ne a végfogyasztókat, hanem a terjesztőket kapják el. “Amikor már egy kisiskolás meg tudja találni a terjesztőket, akkor hogyan lehet az, hogy a rendőrség nem?” – kérdezte. Novák Előd jelezte: javaslatot nyújtottak be a parlamentnek arra vonatkozóan, hogy a korábbi, 960 milliós szintre emeljék vissza a prevencióra szánt forrásokat. A Jobbik alelnöke azt is hangoztatta: a Fidesznek inkább a “parlamenti alkoholizálás tiltásával” kellene foglalkoznia. Valamennyi képviselőt önkorlátozásra szólított fel a parlamenti büfében kapható alkoholos italok fogyasztásával kapcsolatban.

MSZP: el a kezekkel a gyermekeinkről!

Az MSZP azt üzeni a kormánypártoknak: “vegyék el a mocskos kezeiket a gyermekeinkről”. Ezt Lukács Zoltán, a párt frakcióvezető-helyettese hétfői sajtótájékoztatóján arra reagálva közölte, hogy a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője bejelentette: fenntartásokkal, “erős pontosításokkal”, de támogatják a Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) VIII. kerületi polgármester által felvetett drogtesztjavaslatot. Lukács Zoltán “agyrémnek” nevezte, hogy 12 és 18 év közöttieket vegzálnának, szerinte ehelyett stratégiát kellene alkotni a gyermekek és fiatalok megvédésére a kábítószer fenyegetésétől. 
Rámutatott arra is, hogy a jövő évi büdzsé összesen 100 millió forintot biztosít drogprevencióra, miközben a tervezett teszt elvégzése az érintett körben több mint 40 milliárd forintba kerülne. “Ez már az elmebetegség egy bizonyos szintje” – fogalmazott.
Az ellenzéki politikus visszautasította, hogy aki nem áll a javaslat mellé, az a drogkereskedőket támogatná. Szerinte az is vita tárgya lehet, hogy csupán az újságírók és a politikusok befolyásolják-e a közvéleményt.

 

A tesztelés a magánszférába súlyosan beavatkozó, a személyiségi jogokat sértő gyakorlathoz vezethet

A hatályos adatvédelmi szabályok szerint az alkohol- illetve a drogteszt használatával elért adat ? ahogyan az emberek politikai nézetei, vallása, nemi identitása is ? különleges adatnak minősül, amely adatot kezelni kizárólag törvényi felhatalmazás, vagy az érintett írásbeli hozzájárulása esetén lehet. A drogtesztek alkalmazása több tekintetben is eltér az alkoholteszt alkalmazásától: a teszt eredményei a napokkal, hetekkel korábbi kábítószer-fogyasztást is kimutatja, nem csak az aktuális szer hatása alatt állást, de gyakoriak lehetnek az ál-pozitív eredmények is, pl. egyes antidepresszánsok vagy gyulladásgátlók szedése esetén.

Az egykori adatvédelmi biztos Dr. Péterfalvi Attila 2005-ben kiadott állásfoglalásában kifejtette, hogy figyelembe véve a drogfogyasztás következményének veszélyét és a teszteléssel érintett magánszféra sérelmét, a munkahelyi drogtesztek alkalmazása, illetve az ahhoz kötődő adatkezelés általános jelleggel nem elfogadható.
A tesztelés a magánszférába súlyosan beavatkozó, a személyiségi jogokat sértő gyakorlathoz vezethet amellett, hogy a mobilteszt hatékonysága nem meggyőző, mert a teszteredmények a fogyasztás tényéről ?
vagy akár csak a szerrel való testi kontaktusról – adnak felvilágosítást.
Szakértői vélemények szerint az egyes anyagok szervezetből való ürülési sebessége nincs kapcsolatban az egyes szerek káros hatásaival. A megbízhatóság kérdését érinti, hogy némely gyógyszer fogyasztása is pozitív teszteredményt hozhat. A tesztkészülékek nem feltétlenül képesek a fogyasztott drogok mennyiségét, valamint a fogyasztás óta eltelt időt meghatározni. Szintén problémás az alkalmi és rendszeres fogyasztás elválasztása, valamint az ún. könnyű és kemény drogok súlyozása.