Feldíszítették az ország karácsonyfáját

Feldíszítették az ország karácsonyfáját Budapesten, a Kossuth Lajos téren. 

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Hétfőn, Gödöllő térségéből, a valkói erdőgazdaságból érkezett a 19 méteres és 2 tonna súlyú fenyőfa, amely december 8-a és január 6-a között lesz látható a budapesti Kossuth téren.
A fenyőfa felállítását a Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársai végezték az Országgyűlés Hivatalának szakembereivel együttműködve. A Kossuth tér megújulásakor a tervezők már számoltak a fa kihelyezésével, így egy állandó, földbe süllyesztett foglalat is helyet kapott a délnyugati oldalon, amely a kialakított hevedercsatlakozókkal, erős szélben is képes stabilan tartani a hatalmas fát.
A fenyő díszítését kedden reggel kezdte meg a tizenkét fős, alpinistákból és dekorációs munkatársakból álló csapat. A munkálatokhoz két darab emelőkosaras önjáró szerkezetet használtak és sötétedésre fejezték be a díszítést. 
Az örökzöldre óarany, bordó és fehér színű díszek kerültek fel; 15 centiméter átmérőjű gömbökből összesen 650 darab, 50 centiméter magas formavágott, óarany fadíszekből 200 darab van a fán, amelynek csúcsát egy 130 centis, 30 kilós csillag alakú, óarany világítású csúcsdísz ékesíti. A karácsonyfára ezeken felül kültéri tűzbiztos LED-fényfüzéreket helyeztek el, összesen 300 méternyit. A karácsonyfa mellett helyet kapott egy betlehem és egy adventi koszorú is, amelynek gyertyái szintén tűzbiztosak.
A hagyományokhoz híven ebben az évben is több magán- és erdőgazdasági felajánlás érkezett az ország karácsonyfájára. Idén az Országgyűlés Hivatala és a HM Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal közösen döntött a felállítandó fáról, a szempontok között esztétikai és biztonsági tényezők, a fővároshoz való közelség, valamint a szállítás és a kivágás körülményei voltak meghatározók.
Az idei fát a Pilisi Parkerdő Zrt. ajánlotta fel.