Húszezer emberre jut egy mentőautó

Budapest környéki településekről irányítanak át mentőautókat a fővárosba, hogy enyhítsenek a mentőhiányon. A múlt héten rosszul lett nő egy budapesti társasház lépcsőházában, meghalt mire a mentők egy bő óra múlva odaértek. 

vw_crafter_mento_2

Súlyos mulasztást követett el a mentésirányítás több dolgozója abban az ügyben, amelyben 68 percig tartott, amíg a mentők kiértek egy beteghez – közölte az Országos Mentőszolgálat hétfőn az MTI-vel.
Egy hete az RTL Klub híradója számolt be arról, hogy a fővárosban egy feltehetően agyvérzést szenvedett nőhöz hívták a mentőket újra és újra, mert sokáig hiába vártak a segítségre. A szomszédok szerint az asszony összeesett és a hideg kövön feküdt a lépcsőházban, a segítségére siető lakók meleg vizes palackokkal és takarókkal óvták testét a kihűléstől, és felváltva hívogatták a mentőszolgálatot. Mire a mentők kiérkeztek, az asszony meghalt.

Az Országos Mentőszolgálat közleménye szerint kiterjedt vizsgálatot indítottak az ügyben, és az eredmény ismeretében egy ember munkaviszonyát megszüntetik, egy másikét felfüggesztik. A többi érintettel szemben is “szigorú munkajogi szankciókat” alkalmaznak. A mentőszolgálatnál maradó dolgozókat újabb, rendkívüli továbbképzésben részesítik.
A tájékoztatás szerint a mentőszolgálat főigazgatója december 4-én további intézkedésekről is döntött, egyebek között a Közép-magyarországi Régión belüli mentőkapacitások átcsoportosításáról. Ennek eredményeként Budapesten “indokolt esetben” több mentőautó teljesít szolgálatot – írták.
Minisztériumi utasításra Zsámbék, Albertirsa, Vác, Dabas, Tápió­szele és Aszód kénytelen egy-egy kocsit átengedni fővárosi használatra.
Az átvezényelt mentőknek a reggeli műszak kezdetén kell  fővárosi mentőállomásokon munkára jelentkezniük, és este, a műszakzáráskor térhetnek vissza saját településeikre.

A Népszabadság hétfői számában jelent meg, hogy vidéki rohamkocsikat vezényelnek át napközben a fővárosba. A lap ezt azzal a belső vizsgálattal hozta összefüggésbe, amelyet azért indítottak a mentőknél, mert egy agyvérzést szenvedett nőhöz egy óra alatt sem ért ki a rohamkocsi.A lap szerint egyre gyakoribb a mentőknél, hogy se elég autó, se elég ember nincs a feladatok elvégzéséhez. Tavaly huszonkilenccel csökkentették a mentésben részt vevő autók számát.